Handelskammaren Mälardalen

Kalendarium

Yrkeshögskolan - för industrins kompetensförsörjning

Den snabba teknikutvecklingen kräver ständigt ny kunskap. Därför är medarbetarnas kompetens helt avgörande för industrins framtid i Örebro län.

Tillhör du ett företag inom industrin, har svårt att hitta rätt kompetens samtidigt som du ser en växande efterfrågan? Du är inte ensam.

Yrkeshögskolan är en del i lösningen och erbjuder en bas för strategisk kompetensförsörjning. Idag utbildas bland annat CNC-tekniker, automations- och robotingenjörer samt processoperatörer på Yrkeshögskolan i Örebro län. Det finns även flera korta flexibla utbildningsformer för att till exempel kompetensutveckla egen personal. Vet du om hur det går till att starta en utbildning och att du som arbetsgivare direkt kan påverka innehållet? Hur fungerar det med den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen - Lärande i arbete (LIA)?

Handelskammaren Mälardalen, i samverkan med Region Örebro län och Örebro kommun, bjuder in dig som arbetsgivare att lyssna på exempel och få idéer på hur ett engagemang i yrkeshögskolan kan bli de mest lönsamma timmarna för dig och din verksamhet. Under seminariet kommer du även få lyssna till och träffa utbildningsanordnare.

Program

 • Regional framtida samverkan Göran Dahlén - näringslivschef Örebro kommun, Maria Svensson Hallberg - regional utveckling, Linus Jonasson - Yrkesutbildningscenter. Samverkan är nyckeln för kommande nya utbildningar inom Yrkeshögskolan.
 • Yrkeshögskolan - en växande utbildningsform - Margareta Landh - utredare/senior adviser på Myndigheten för Yrkeshögskolan Utvecklingen och betydelsen för kompetensförsörjning, omställning och kompetensutveckling.
 • Industrin och framtida kompetens  Li Ljungberg - Expert kompetensförsörjning, Teknikföretagen.
 • Vägen till kompetensförsörjning  Stellan Dunderberg - Vice president Operations, EMBA Machinery & Otto Nyängen - platschef ORY AB. Lyssna till framgångsexempel hur Yrkeshögskolan och LIA (Lärande i arbete) kan bidra till en effektiv kompetensförsörjning.
 • Hur startar man en utbildning? Mattias Simonsson - utbildningsledare Karlskoga kommun Yrkeshögskola. Vägen från behov till en startad utbildning.
 • Dialog och reflektion - breakoutroom där du får träffa både företag och anordnare
 • Summering & avslutning - Göran Dahlén, näringslivschef Örebro kommun & Oskar Axelsson, Handelskammaren Mälardalen

Snabba fakta om Yrkeshögskolan (YH)

 • YH-utbildningar skräddarsys helt efter arbetslivets behov och bedrivs i nära samverkan med arbetslivet ända från planering till genomförande.
 • Teori varvas med fördjupad praktik - Lärande i arbete (LIA) på en arbetsplats.
 • Ca 9 av 10 har jobb kort efter examen.
 • 9 av 10 arbetsgivare tycker att de som studerat på yrkeshögskolan har rätt kompetens och många handplockar nya medarbetare direkt från utbildningen.

Oskar Axelsson

 • Verkställande direktör

Samarbetspartner

Information och anmälan

Tid

7 december kl. 14.00-16.00

Plats

Online via Zoom. Under seminariet ges utrymme för frågor och nätverkande digitalt.

Målgrupp

Seminariet riktar sig till företagare, anordnare och andra intressenter i hela Örebro län. Extra fokus läggs på tillverkande industri.

Information

Seminariet är kostnadsfritt men föranmälan krävs.

Sista anmälan: 5 december 2021

Deltagare