Handelskammaren Mälardalen

Kalendarium

Onlineseminarium - Ökad tillgänglighet i stråket mellan Oslo och Stockholm

Varför lyckas vissa kommuner dra stor nytta av bättre tillgänglighet medan andra inte gör det? Vad behöver kommuner och regioner göra för att maximera nyttorna? Välkommen till en webbsändning om betydelsen och potentialen av en ökad tillgänglighet med fokus på stråket Oslo-Stockholm.

Investeringar i järnväg är ett viktigt verktyg för att möjliggöra tillväxt och få till en mer balanserad utveckling i stråket mellan Oslo och Stockholm. Genom att knyta samman ändpunkterna och nodstäderna med snabbare tågförbindelser finns stor potential att skapa utveckling och möta många av dagens stora samhällsutmaningar.

För att få kunskap om stråkets fulla potential har Oslo-Sthlm 2.55 låtit undersöka vad en ökad tillgänglighet kan innebära för samhällsutvecklingen i stort, både för ändpunkterna Oslo och Stockholm, och för nodstäderna och omlandet. Välkommen till ett webbinarium där vi presenterar rapporten "Betydelsen av ökad tillgänglighet för samhällsutveckling i stråket Oslo-Sthlm" och djupdyker i fynden tillsammans med ledande experter på området.

Medverkar gör:

Emma Andersson, moderator, rapportförfattare och konsult på Swecos avdelning för analys och strategi.

Lars Westin, professor i regionalekonomi och föreståndare för CERUM, Umeå universitet. Har arbetat med gränsöverskridande infrastrukturfrågor; Umeå-Vasa, Barentsregionen, Öresundsförbindelsen men också infrastruktur över länsgränser.

Göran Cars, professor i samhällsplanering vid Kungliga Tekniska Högskolan. Har på senare år haft uppdrag att utvärdera Sverigeförhandlingen och tittar nu på det västsvenska paketet. Foto: Märta Thisner.

Carl-Johan Engström, professor, tidigare verksam på urbana och regionala studier vid Kungliga Tekniska Högskolan. Har forskat om tillgänglighetens betydelse för utveckling inom Trafikverkets satsning ”Den attraktiva regionen” och utvärderat Sverigeförhandlingen.

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel
Med anledning av Covid-19 ges detta event endast online.

Seminarium av

Information och anmälan
Tid

12 november 2020
13.00 - 14.30.

Plats - OBS!

Online via Zoom.

Information

Kostnadsfritt.

Målgrupp

Detta seminarium vänder sig till alla företag i stråket mellan Oslo och Stockholm