Handelskammaren Mälardalen

Kalendarium

Kompetensnätverket: Samverkan skola-näringsliv

Kompetensnätverket är mötesplatsen för dig inom näringslivet som vill samverka kring kompetensförsörjning och kompetensutveckling, utbyta erfarenheter och få ökad kunskap inom kompetensförsörjningsområdet.

Foto Jonas Bilberg

Kompetensförsörjning är en stor utmaning för företagen i Mälardalen och 4 av 10 arbetsgivare har svårt att rekrytera. Behovet av rätt utbildad arbetskraft är avgörande för ett konkurrenskraftigt näringsliv. Därför är samverkan mellan skolan och näringslivet en avgörande pusselbit för framgång. I skolan formas framtidens medarbetare och de behöver inspireras av näringslivet och se möjligheter. Ett stort engagemang från företagen är en nödvändighet för att skapa en riktigt bra skola.

Program:

- Det börjar redan i grundskolan

Sara Collin, projektledare, Handelskammaren Mälardalen

Sara Collin berättar om framgångsfaktorerna i projektet Entreprenörskap i skolan – den röda tråden. 2018 arbetade Handelskammaren Mälardalen och Mälardalens högskola med Hallstahammars kommun för att öka samarbetet mellan skolan och näringslivet. Projektet, som skulle stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet, självförtroende och viljan att prova och förverkliga nya idéer, fick konkreta resultat.

  • Hur behöver vi tänka kring framtidens kompetenser?
  • Vilka är de rätta kompetenserna i en föränderlig omvärld?
  • Hur måste skolan och näringslivet samverka för att eleverna ska bli väl förberedda för sitt kommande arbetsliv?

- Så vände vi trenden på gymnasiets industritekniska program

Joakim Windahl, HR Business Partner, Volvo Powertrain

Volvo Powertrain har under flera år samarbetat med Industritekniska programmet på Ullvigymnasiet i Köping för att säkra framtida kompetensförsörjning. Samarbetet har bland annat inneburit att Volvo storsatsat på att utveckla och uppgradera skolans lokaler för att höja elevernas kompetens. De nya lokalerna har lett till ett större engagemang från eleverna -  en förutsättning för att säkra kompetensförsörjningen inom teknik- och industribranschen i Västra Mälardalen. Joakim Windahl berättar mer om samarbetet som har lovordats från både skolan och företaget.

Handelskammarens Kompetensnätverk är ett forum där näringslivet får möjlighet att samverka kring kompetensförsörjning och kompetensutveckling, utbyta erfarenhet, lyfta fram kompetensbehov på kort och lång sikt diskutera utbildningsformer och samverkansbehov med det offentliga. I nätverket får du träffa personer från andra företag som har liknande utmaningar som du och dina kollegor har.

Kompetensnätverket är till för dig som arbetar med HR, kompetensutveckling, rekrytering eller bemanning och som vill utveckla din kunskap till nytta för dig själv och ditt företag.
Kompetensnätverket är kostnadsfritt för medlemmar. Övriga deltagare betalar en avgift på 3 000 kr/år (ex moms). Det går självklart att bli medlem när som helst under året. Är du intresserad av att höra mer om Handelskammarens Kompetensnätverk, tveka inte att kontakta oss!

Information och anmälan

Tid

29 augusti 2019, kl 7.30-10.00

Plats

Handelskammaren Mälardalen - Vasagatan 20 A, Västerås.

Information

Kostnadsfritt för medlemmar i Handelskammaren Mälardalen, men föranmälan krävs.

Frukost serveras från kl 07.30, programmet börjar kl 8.00 och avslutas 10.00

Sista anmälan: 27 augusti.