Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Yrkestrainee intar Örebro läns gymnasieskolor

Projekt Yrkestrainee är i full gång och flera skolor har gått med. I syfte att matcha elevernas kunskaper ännu bättre efter företagens behov. Nu söker vi företag som vill forma både utbildning och framtidens medarbetare.

Handelskammaren Mälardalen har sedan augusti i år i uppdrag att öka kännedom om gymnasiala lärlingsanställningar (GLA) och att hjälpa skolor samt arbetsgivare att etablera utbildningskonceptet i Örebro län.

Ett första steg i processen har varit att hitta gymnasieskolor i länet som vill bedriva GLA och vi kan redan nu presentera de tre första skolorna som deltar i projektet. Dessa är: Möckelngymnasiet (Karlskoga kommun), Praktiska Gymnasiet (Örebro kommun) och Yrkesgymnasiet (Örebro kommun). Vilket betyder att de nu står redo att inleda samarbeten med arbetsgivare i länet kopplat till lärlingsanställningar.

Vad är det som gör lärlingsanställningar så bra då? Jo, det är en otrolig chans för arbetsgivare att få vara med och forma utbildningen och den kompetens som framtidens medarbetare kommer få. Det säkerställer yrkeskompetensen mellan flera generationer och eleverna får värdefull arbetslivserfarenhet, som förbereder dem inför anställning direkt efter gymnasiet.

Jennie Wecksell, Kurator och APL-samordnare på Yrkesgymnasiet

"Vi som skola tycker det är superviktigt att ha ett tätt samarbete med företagen. För att vi ska kunna bedriva en sådan bra skola som möjligt för våra elever behöver vi aktuell input från branschen. På så vis matchar vi elevernas kunskaper mot företagens behov. Vi ser det som en självklarhet att delta inom Yrkestrainee och att vara med och skapa goda möjligheter när företag vill lärlings-anställa våra elever."

 

Nu blir nästa steg att koppla an arbetsgivare till våra skolor för att sätta en bra struktur för hur vi på kort- och lång sikt ska arbeta med den här utbildningsformen. Vi erbjuder därför en digital informationsträff för företag inom besöksnäringen och industrin den 17 januari 2022, kl 14:00-15:00. Där vi berättar mer om hur det praktiskt går till för att medverka.

Är du arbetsgivare och vill vara med på resan? Anmäl dig till informationsträffen om Yrkestrainee här eller hör av dig till vår projektledare Elise. Du kan även läsa mer om projektet eller följa det på LinkedIn.

Elise Fahlander

  • Kommunikationsansvarig

Medverkande skolor:

Informationsträff - Yrkestrainee

Är du arbetsgivare och vill höra mer? Välkommen till vår infoträff i januari:

Yrkestrainee i Örebro län

Yrkestrainee är ett tvåårigt projekt som drivs av Handelskammaren Mälardalen, som i ett första skede riktar sig till branscherna: industri & besöksnäring i Örebro län. Där arbetsgivare tidigt, och under en längre period, får forma gymnasielever utefter sin egen verksamhet, tillsammans med skolans utbildningsplan.

Finansiärer: