Att engagera sig med Yrkestrainee innebär att som företag erbjuda gymnasiala elever en lärlingsanställning (GLA). GLA är en modern gymnasieutbildning där ni som företag är med och formar innehållet tillsammans med skolan och tar gemensamt ansvar för att utbilda nästa generations medarbetare. Eftersom den senaste kompetensen och tekniken finns hos företagen säkerställer samarbetet att elevernas yrkeskompetens matchar era behov. Det är en studieform som är win-win både för företag, elever och skola. Vi på Handelskammaren Mälardalen kan hjälpa dig som medlemsföretag att få kontakt med lämplig skola och att lotsa er vidare i processen.
Gymnasial lärlingsanställning – vad är det?
Gymnasial lärlingsanställning (GLA) är idag ett kraftigt underutnyttjat verktyg (antal elever kan räknas i hundratal i hela riket) och är i många fall en okänd möjlighet, både hos skolor och arbetsgivare. Till skillnad från vanlig lärlingsutbildning så får lärlingen i GLA en anställning med lön för det arbete som utförs på arbetsplatsen. Det resulterar i ökat engagemang och delaktighet i utbildningen, från både elevens och arbetsgivarens sida samtidigt som den avlastar den kommunala utbildningen med resurser från det privata. En annan fördel med det ömsesidiga lärandet är att utbytet sker tidigt, redan under utbildningen. Du som företag behöver inte vänta flera år för att få tillgång till kompetensen.
Framtidens kompetensbehov
Många av företagen i Handelskammaren Mälardalens nätverk uppger att de har svårt att anställa ungdomar direkt från gymnasiet eftersom de upplever att deras (praktiska) kunskaper inte är på en tillräcklig nivå. Samtidigt har Örebroregionen en betydande tillverkande industri som står för hälften av den regionala ekonomin och är utpekad i regionens Smart specialisering. Här finns också en snabbt växande besöksnäring. Båda dessa branscher har uttalat behov av stärkt kompetensförsörjning, i många fall tjänster med gymnasieexamen. Och ligger till grund för att vi i ett första skede vill etablera Yrkestrainee inom just dessa två branscher i Örebro län.
Lärlingsanställningar är efterfrågat av både företagen i regionen, främst i de två branscherna, och av företrädare inom skolan. Industrin och besöksnäringen har
goda förutsättningar för lärlingsanställningar och är därför naturliga att börja med, men ytterligare branscher kan tillkomma under projektets gång.