Möt elever, arbetsgivare och skola

Vi har träffat ett par lärlingsanställda elever från gymnasiet, arbetsgivare och lärare för att höra vad de alla tycker om utbildningsformen.

Hej elev!

Kalle på Frabe Industri

Svetsteknik, industritekniska programmet

”Jag är lärlingsanställd och då får man vara med i verkstan och svetsa och så får man lön också. Jag känner mig ganska förbered efter skolan, men det gäller att ligga i och kämpa så man får den där lärlingsanställningen.”

Örebro län

Freij på Abat

Svetsteknik, industritekniska programmet

”Man får ett syfte i det man gör. Du bryr dig mer om du får lön och ser att det är någon som tror på dig.”

Örebro län

Ludvig på Frabe Industri

Svetsteknik, industritekniska programmet

”Jag tycker lärlingsanställning är bra, just för att man får en inblick i hur det kommer vara efter studenten och när man kommer in i arbetslivet och sen tjänar man lite pengar på det.”

Örebro län

William på Abat

Svetsteknik, industritekniska programmet

”Näringslivet får vara med och berätta vad vi ska kunna och lära oss. Det blir på riktigt. Och att få en lön under gymnasiet är en bra motivation.”

Örebro län

Hej arbetsgivare!

Åsa Ekdahl
VD på Abat

”Jag har haft jättesvårt att rekrytera svets och vi växer som företag, så vi behöver tänka till hur vi gör det här. Då ser vi att en lärlingsanställning där man får ett ömsesidigt åtagande och ansvarstagande och där man tecknar avtal är ett sätt att gå. Vi ser att eleverna är motiverade att komma till jobbet varje dag och dom trivs här och vi planerar vad vi ska sätta i händerna på en elev för vi ska producera tillsammans. Det har blivit ett sätt för oss att jobba med den här frågan.

Vi valde mellan en vanlig praktik eller en lärlingsanställning, och för oss blev det självklart att vi gör det här i ett gemensamt ansvar. Skolan tar sitt ansvar, eleverna tar sitt ansvar och vi tar vårt ansvar och jag tror att en lärlingsanställning med ett kontrakt blir mer på riktigt där man känner att jag gör någonting för att det ska vara en produkt som ska ut till en kund. Svets som är ett bristyrke hos oss är även ett bristyrke i hela Örebro, så vi ser att vi även kan vara med och påverka utbildningen också och tala om vad man behöver kunna innan eleven kommer ut på lärlingsanställning. Då får vi ett hållbart Örebro.”

Fredric Carlsson
VD på Frabe Industri

”För oss har det varit väldigt viktigt att försöka säkra kompetensen, och få en föryngring i företaget. Där elever får gå bredvid och ta till sig kunskap från en handledare. Det har varit väldigt lyckat och skapar intresse, både hos våra anställda och eleverna. Dom kommer hit och har en viss grund, men sen så får man chansen att anpassa och lära ut det vi vill att dom ska kunna för att passa så bra som möjligt hos oss och i våran produktion och tillverkning.

Vi ser att lärlingsanställning med lön gör eleven mer motiverad, intresserad och att eleven verkligen får göra uppgifter som betyder något, där eleverna förstår att vi kan ställa krav för att dom får en ersättning för det dom gör.”

Marie Dahlgren
vVD på Loka Brunn & Grythyttans Gästgivaregård

”Man kan inte sitta med armarna i kors och vänta på att någon annan ska lösa problemen. Som arbetsgivare behöver man hjälpa till. Det ges inga garantier att eleverna stannar hos oss efter studenten, men det ger oss chansen att visa upp vilken arbetsgivare vi är. Det här är ett sätt att tänka om, och tänka annorlunda. Den lärlingslönen vi ger är ingenting mot det vi får tillbaka.”

Micke Johansson, Handledare
ABAT

”Vi kan lära upp eleverna efter vår verksamhet. Det är brist på svetsare och det är lättare att fånga upp dom genom GLA. Eleverna får en chans att visa vem dom är och här får dom växa och skapa en yrkesstolthet.”

Hej Skola!

Christian Ohlsson lärare
på Praktiska Gymnasiet

”För oss som skola är det viktigt att företag är med och är intresserade av våra ungdomar som vi utbildar. Vill ni vara med att ta dom här eleverna som verkligen vill någonting och är duktiga så måste ni hänga med på tåget.”

Greta Hidén, Rektor
på Pihlskolan

”Det är en otrolig utveckling för eleverna att vara ute på arbetsplatsen och få ta det ansvaret.”

Vill du anställa en lärlingselev?

Då kan du ta kontakt med nedan skolor för mer information: