Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Zinkgruvan - en toppmodern gruva med gamla anor

Det blev en hisnande färd med bil ner i gruvan. Som djupast nådde färden mer än 1300 meter under ytan. Besök i kolsvarta gruvgångar blandades med påhälsning i moderna kontorslokaler under jord. Zinkgruvan är den äldsta ständigt aktiva gruvan i södra Sverige, den har inte bara en lång och imponerande historia, utan blickar också framåt mot en spännande och hållbar framtid. Vid Handelskammarens besök i Zinkgruvan fick vi en unik inblick i gruvdriftens betydelse, historia och de insatser som görs för att forma en grönare och säkrare industri.

Gruvan har en fascinerande historia, den ägs och drivs av Lundin Mining, ett företag som grundades 2004 och har utökat sin verksamhet över hela världen, inklusive USA, Argentina och Portugal. Koncernledningen för Lundin Mining är placerad i Kanada och företaget är nu i sin tredje generation av ledning. Zinkgruvan har en mångfaldig arbetsstyrka, med 21% kvinnor, och en tydlig strävan efter jämställdhet.

Metallerna och mineralerna som utvinns här spelar en avgörande roll i den moderna världen. Bly används till batterier, zink till rostskydd och galvanisering för att förlänga hållbarheten på stål, och koppar är oumbärlig för elektriska system.

Säkerheten är av högsta prioritet i gruvindustrin, och Zinkgruvan är inget undantag. Ett systematiskt säkerhetsarbete och ständiga aktiviteter för att främja en stark säkerhetskultur tillhör vardagen.

"Tiden är annorlunda i gruvan, när man tror det gått 20 minuter och man tittar på klockan kan 2 timmar ha flugit förbi"

Gruvbranschen är en av de första att ta fram en plan för biologisk mångfald och har återställningsplaner som måste uppfyllas innan en gruva kan startas. Regionen, inklusive länsstyrelsen och kommunen, är angelägna om att samarbeta för att driva branschen framåt och uppfylla höga miljökrav och EU:s vattendirektiv.

Varför behöver man metall för den gröna omställningen?
Metallerna som utvinns från gruvan är avgörande för den gröna omställningen. Bly används i batterier för förnybar energilagring, zink är nödvändigt för rostskydd och förlängd hållbarhet av konstruktioner, och koppar är en central komponent i elektriska system som krävs för förnybar energi och elektrifiering. Gruvindustrin, och särskilt Zinkgruvan, är därför en viktig aktör i övergången till en mer hållbar och miljövänlig framtid.

Den 24 november möter vi Zinkgruvan Minings vd Staffan Sandström på Promotionmorgon där han berättar mer.

Jesper Granath

  • Marknadskoordinator
  • Kommunikation, webb och IT
Om Zinkgruvan Mining

Zinkgruvan Mining driver Sveriges sydligaste belägna gruva. Den ligger i samhället Zinkgruvan, två mil från hamnstaden Askersund och fem mil söder om Örebro. Här bryts och produceras koncentrat av zink, bly och koppar som säljs på den globala metallmarknaden.

Säkerheten främst när Handelskammarens Jessica och Jesper går under jorden.

Peter Stenberg och Camilla Törnquist guidade vant i gruvans alla hörn.

Under marken finns mil efter mil med gruvgångar.

Härifrån fjärrstyrs borriggen på bilden högst upp.