Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik juni

Omvärldsspaningen för juni månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bland annat tiden rinner ut i SAS-konflikten, uppdrag om Oslo-Stockholm när regeringen presenterade nationell plan, regeringen satsar på Hjulstabron – gynnar sjöfarten i Västmanland & Volvo presenterar första vätgaslastbilen – siktar på 100 mils räckvidd.

Flyg - Tiden rinner ut i SAS-konflikten

Förhandlingarna mellan parterna kommer mest troligt att fortsätta under hela dagen, kvällen och framåt natten, säger Jan Sjölin, en av medlarna och tidigare avtalssekreterare i fackförbundet Kommunal, till TT på tisdagsmorgonen.

"Det är egentligen det enda jag kan säga", säger Jan Sjölin.

Om man inte lyckas komma överens kommer strejken att inledas natten mot onsdag.

"Antingen så blir det ett avtal någon gång under dagen eller så påbörjas strejken klockan 00.01, det är de två alternativen. Men hur status är just nu i förhandlingarna kan vi inte uttala oss om", säger Rebecca Rosenvinge som är presskoordinator för Svensk pilotförening (SPF).
Läs mer i Transport & Logistik.

Mer om flyg:

 

Järnväg - Uppdrag om Oslo-Stockholm när regeringen presenterade nationell plan

Den 13 juni offentliggjorde infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) den nationella transportinfrastrukturplanen för perioden 2022–2033. I planen fastslår ministern att Trafikverket ska utreda förutsättningarna för hur Oslo-Stockholm kan utvecklas. Infrastrukturministern nämnde även under pressträffen att finansieringsförutsättningarna ska undersökas när sträckan utreds.
Läs mer i Oslo-Sthlm 2.55 NewsDesk.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - Regeringen satsar på Hjulstabron – gynnar sjöfarten i Västmanland

Nu avsätter regeringen pengar för en ny Hjulstabro då bron kommer att ingå i den nationella transportplanen. Bron som ligger mellan Enköping och Strängnäs kommer att ingå i transportplanen mellan 2022-2033.

"Äntligen, det här har vi väntat på länge", säger Carola Alzén, VD på Mälarhamnar.
Läs mer i SR och VLT.

Mer om sjöfart:

 

Väg - Volvo presenterar första vätgaslastbilen – siktar på 100 mils räckvidd

65 tons totalvikt och en räckvidd på 100 mil. Volvo visar nu upp den första vätgasdrivna lastbilen som ska få bränsleceller från samarbetet med Daimler Truck. Elfordon som drivs av vätgas i bränsleceller har pekats ut som en viktig pusselbit för att få bort våra utsläpp av koldioxid. En sektor där de bedöms kunna göra stor nytta är tunga vägtransporter över långa sträckor.

–Vi har utvecklat den här tekniken några år nu och det känns fantastiskt att se de första lastbilarna köra på testbanan. Kombinationen av lastbilar med batteridrift och de kommande med bränsleceller gör det möjligt för oss att hjälpa våra kunder att helt få bort sina CO2 utsläpp vid körning oavsett transportuppdrag, säger Roger Alm, VD för Volvo Lastvagnar.

Lastbilar som drivs med vätgas släpper bara ut vattenånga. Man får dock vänta några år innan dessa bränslecellsdrivna lastbilar finns på marknaden. Enligt Volvo Lastvagnar kommer de ”att läggas till produktportföljen” under andra hälften av detta årtionde.
Läs mer i NyTeknik & Dagens Näringsliv.

Mer om väg:

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.