Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Tomater, räkor och el på frukostmöte

Det var ett lite ovanligt tema på Promotionmorgon i Örebro som i fredags gästades av bland annat Sveriges största och nyaste räk- och tomatodling.

Först ut var Camilla Waldmark, kommunikationschef på Elon som berättade om att man går ihop med Electa och blir därmed blir Nordens största frivilliga fackhandelskedja för hemprodukter.

Elbilsladdning var ett annat ämne och idag finns 74 laddplatser i Örebro.
- 90 procent av laddningen sker hemma så det bidrar till att det ändå fungerar, säger Andreas Sävenstrand på Örebro Kommun, som lade till att en plan för att bygga ut väntas senare i år.

Behovet av närodlade tomater kommer från 2023 att mötas med storskalig växthusodling i Lindesberg - motsvarande 8 procent av Sveriges totala tomatkonsumtion. Projektet, Regency, innehåller också räkodlingar och anläggningen ska drivas med spillvärme från pappersbruket BillerudKorsnäs.

- Det var lite av en slump. Från början var det tänkt att bli en fiskodling, svarade Victor Sunnliden på frågan om varför man kombinerar just tomater och räkor.

Under mingelpausen hördes många livliga samtal om hur företag och samhället kan bli mer hållbart.

Den sista programpunkten berörde många då deltagarna fick inblick i en ukrainsk flyktingfamiljs vardag här i Sverige.

- Det kunde ha varit vår familj, sa Kerstin Lennermark, Handelskammaren Mälardalen som fick medhåll av Fredrik Karlsson från Örebro stadsmission.

Nästa Promotionmorgon är den 3 juni och som vanligt kostnadsfritt för medlemmar. Du kan anmäla dig här.

Faktaruta

Promotionmorgon bjuder på spännande gäster, senaste nytt, samtal och nya affärskontakter.

Eventet är för medlemsföretag. Är du inte medlem men nyfiken på Handelskammaren Mälardalen?

Läs mer här om medlemskap.