Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik december

Omvärldsspaningen för december månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bland annat en summering av år 2020 flygmarknad, framsteg sker på norska sidan för gränsöverskridande snabbtåg, största hamnutbyggnaden i Göteborg på 40 år och debattartikel ”Så kan vi få fossilfria godstransporter senast 2030” av Fossilfritt Sverige m.fl.

Flyg - År 2020: en sargad svensk flygmarknad

Pandemin har kört passagerarsiffror, intäkter och lönsamheten i botten hos många flygbolag och i slutet av december var antalet avgångar och ankomster på de svenska flygplatserna 70 procent lägre jämfört med 2019 sedan mars månad. Passagerarminskningen för perioden mars till oktober var ännu värre, minus 86 procent jämfört med samma period år 2019.
Läs mer i Flyg24nyheter.

Mer om flyg:
  • Regionala flygplatser vill se mer statligt stöd. Flyg24nyheter
  • Åtta av tio sa jag till ny räddningsplan för Norwegian. Flygtorget
  • Forskare har testat jetmotorn som tar dig jorden runt på två timmar. NyTeknik
  • Expert: Nödvändigt för Norwegians överlevnad. Infrastrukturnyheter

 

Järnväg - Framsteg på norska sidan för gränsöverskridande snabbtåg

Jernbanedirektoratet rekommenderar den norska regeringen att börja utreda en ny gränsbana mellan Sverige och Norge. Direktoratet föreslår dessutom att en överenskommelse görs mellan ansvariga myndigheter på båda sidor av gränsen för att påbörja planeringsarbetet.
Läs mer på Handelskammaren Mälardalen.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - Största hamnutbyggnaden i Göteborg på 40 år

180 000 kubikmeter muddermassor återanvänds just nu som fyllnadsmaterial i bygget av Göteborgs hamns nästa stora miljardinvestering. Terminalen blir 140 000 kvadratmeter stor (motsvarande cirka 20 fotbollsplaner) och kommer att ligga i direkt anslutning till övriga terminaler i ytterhamnarna.
Läs mer i Infrastrukturnyheter.

Mer om sjöfart:

 

Väg - DEBATT: ”Så kan vi få fossilfria godstransporter senast 2030”. Fossilfritt Sverige m.fl.

En rad stora aktörer inom godstransporter i Sverige har enats om en gemensam modell där kraven på fossilfria transporter sker stegvis, skriver Fossilfritt Sverige, Axfood, Scania, Siemens, Södra, Vattenfall, Telia och flera branschorganisationer. I Sverige är klimatmålet för transportsektorn att minska växthusgasutsläppen med 70 procent till år 2030 jämfört med 2010. Rent tekniskt finns möjligheter att minska utsläppen med hjälp av både biodrivmedel, elektrifiering och effektivisering av transporterna.

Men för att omställningen verkligen ska ta fart behöver vi skapa förutsättningar för de företag som sköter transporterna så att de proaktivt kan förbereda sig för att minska utsläppen i en snabbare takt. För transportföretag och åkerier innebär det ofta stora investeringar att ändra bränsle.
Läs mer i NyTeknik.

Mer om väg:
  • Fler snabbladdare längs de större vägarna. Infrastrukturnyheter
  • 1 600 färre lastbilstransporter. Transportnet
  • Samuelssons förslag: Förbjud bensinbilar. NyTeknik
  • Musk hintar om ny Tesla-modell igen: ”Vettigt med en halvkombi”. NyTeknik

 

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.