Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Ny kurs för framåtlutade företag

Ökade förväntningar i omvärlden, nya lagar och FN:s globala mål ställer högre krav på dagens företag och kunskapen hos nyckelpersoner. Det är bakgrunden till att Handelskammaren Mälardalen satsar på en helt ny utbildning för de som vill bygga ett långsiktigt framgångsrikt företag.

När Sverige ska starta om efter pandemin väntas hållbarhetsfrågorna få ny fart. Forskning visar att företag med bra hållbarhetsarbete är lönsammare och levererar mer avkastning till sina aktieägare. För de största företagen som är skyldiga att hållbarhetsrapportera finns ofta ett systematiskt och strategiskt hållbarhetsarbete på plats, men för företag med färre än 250 anställda är det mindre vanligt. Det är bakgrunden till att Handelskammaren Mälardalen satsar på en helt ny utbildning för de som vill bygga ett långsiktigt framgångsrikt företag.

- Hållbarhet behöver integreras och bli en naturlig del av företagets värdeskapande. Vi kommer att ge kunskap om hur man utformar en strategi men också ge tips på hur man kan följa upp och räkna hem sitt hållbarhetsarbete. Det blir ingen djupdykning i redovisning utan mer utifrån ett styrnings- och ledningsperspektiv, säger Jenny Emerén.

Hållbarhet ska löna sig

Kursen startar i höst och ges under fyra halvdagar, det går att delta helt online. Målet med kursen är att ge konkreta verktyg för att komma igång med ett systematiskt och strategiskt hållbarhetsarbete med förutsättningar att realisera ägarnas mål och generera en god avkastning.

- Man får inte glömma att det handlar om att framtidssäkra sin affär och tjäna pengar, säger Jenny Emerén

Läge för utveckling

Med en pågående pandemi kan man fråga sig om tajmingen. Har företagen tid och råd? Handelskammaren Mälardalen tror inte att kostnaden är avgörade då hela utbildningen kostar 9 000 kr för medlemsföretag och 11 000 kr för icke medlemmar. Däremot är man mer osäker på om företagen tar sig tid.

- Men det är nu man ska passa på så att man har en konkurrensfördel sedan. Vi vet också att många har det lite lugnare och även är korttidspermitterade och då är ju utbildning utmärkt. Det går ju också att bara delta på enstaka moment om man vill, säger Jenny Emerén som är VD på Handelskammaren Mälardalen.

Huvudkursledaren Jessika Lind-Petrén har 20 års erfarenhet av hållbarhetsarbete, bland annat som hållbarhetschef på Stena. Under kursmoment tre föreläser Julia Höglund som är företagsrådgivare i hållbarhetsfrågor på Grant Thornton.

Läs mer och anmäl dig till hållbart företagande i praktiken här