Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik augusti

Omvärldsspaningen för augusti månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bland annat debattinlägg ”Lägg ned Bromma flygplats – nu när chansen finns” av Karin Wanngård (S), snabbare järnväg Oslo-Stockholm viktigt när Sverige ska omstarta, Mälarpendeln – ett unikt samarbete för hållbara transporter och Amazon-lager öppnar i Eskilstuna.

Flyg - DEBATT: ”Lägg ned Bromma flygplats – nu när chansen finns”. Karin Wanngård (S)

Risken är uppenbar att flygplatser i Stockholmsregionen kommer att behöva statlig förlusttäckning samtidigt som regionala flygplatser inte får tillräckligt stöd. Samtidigt ska en klimatomställning göra att inrikesflyget blir helt fossilfritt till år 2030 och in- och utrikesavgångar från svenska flygplatser blir helt fossilfria till år 2045. Karin Wanngård menar då att för att skapa bra förutsättningar för en ändamålsenlig och långsiktig flygtrafik i Stockholmsregionen behöver den koncentreras till Arlanda.
Läs mer i Dagens Samhälle.

Mer om flyg:
 • DEBATT REPLIK: Bromma behövs för svenskt flyg, Wanngård. Transportföretagen, Fredrik Kämpfe. Dagens Samhälle
 • Airbus passagerarflygplan lyfte och landade autonomt 30 gånger. NyTeknik
 • Swedavias juli: Antal resenärer minskade med 87 %. flyg24nyheter
 • Mer trafik på Bromma när Air Leap inviger nya linjer. flyg24nyheter

 

Järnväg - Snabbare järnväg Oslo-Stockholm viktigt när Sverige ska omstarta

Stambanorna för höghastighetståg är enormt dyra i förhållande till den samhällsekonomiska avkastningen. När Sverige ska starta om efter Corona krävs snabba insatser och det finns rader av mindre och medelstora objekt inom investeringar och underhåll som är färdigprojekterade och som kan gå igång med kort varsel, enligt professor Lars Hultkrantz. Gränsbanan Arvika-Oslo som är en viktig länk för att nå en restid under tre timmar mellan Oslo och Stockholm pekas ut som en insats som snart borde komma igång förutsatt att den kan finansieras till stor del med banavgifter.
Läs mer på Handelskammaren Mälardalen.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - Mälarpendeln – ett unikt samarbete för hållbara transporter

Stockholms Hamnar, Hutchison Ports Stockholm, Mälarhamnar och Wallenius Marine har utvecklat ett unikt samarbete för att starta Mälarpendeln – inlandssjöfart mellan Stockholm Norvik Hamn och de strategiskt placerade Mälarhamnarna i Västerås och Köping.
Läs mer i Stockholms hamnar.

Mer om sjöfart:

 

Väg - Amazon-lager öppnar i Eskilstuna

Amazon etablerar ett lager i Eskilstuna inför sitt inträde på den svenska marknaden. Det bekräftar nu bolaget Kuehne Nagel för SVT Nyheter Sörmland. Bolaget kommer sköta den amerikanska e-handelsjättens logistik från ett 15 000 kvadratmeter stort lager i Eskilstuna logistikpark.
Läs mer i SVT.

Mer om väg:
 • Nu får lastbilarna rundare nosar. Transportnet
 • Övergången till fossilfritt kräver lägre skatter på användningen av gator och vägar. Ekonomistas
 • Chaufförsbristen leder till kaos. Transportnet
 • Öresundsbrons trafik föll 40 procent. Transportnet
 • TYA: Stor brist på lastbilschaufförer. Transportnet

 

Thor-Björn Käck

 • Projektledare
 • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.