Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Brexit - Prepare for the worst and hope for the best!

Så var sista eller i alla fall näst kapitelet i sagan om Brexit igång. Detta i och med att Boris Johnson (BoJo) vann det brittiska konservativa partiets omröstning att bli ny ledare och därmed också premiärminister. Han gjorde det med budskapet att ”leverera Brexit, ena landet och besegra Jeremy Corbin” (Labourpartiets ledare) för att på så sätt ”ge landet självbestämmande, ta tillbaka kontroll och återupprätta den brittiska nationen”. Det blev en rivstart på det nya jobbet där han utsåg en hundra procent Brexitpositiv regering samtidigt som han gjorde tydligt att Brexit skall levereras med eller utan avtal så snart som möjligt – och på den vägen är vi…

Men vem är BoJo? Han är 55 år och har en bakgrund som bland annat journalist, borgmästare i London och utrikesminister. Han ger intryck av att vara kappvändare och opportunist utan någon starkare ideologisk förankring. Detta samtidigt som han är en charmig, karismatisk, udda, beräknande, fascinerande person som har en historia av allt från kontroverser och skandaler till lögner. Hans nuvarande flirt med nationalism och populism går också till viss del stick i stäv med tiden som borgmästare där han visade både öppenhet och liberala värderingar kring bland annat invandring och rörlighet. Det känns som hans mål är att bli historisk och lyckas han inte med det så har han i alla fall varit premiärminister och är säkert på ett personligt plan mer än nöjd med den bedriften… Färgstark, oberäknelig och motsägelsefull med andra ord!

Hur som helst, nu är handskarna kastade för samtal med EU, bygga vidare på Theresa Mays avtal/få fram en ny deal, gå till parlamentet, få ett ja och leverera Brexit i enlighet med folkomröstningen 2016, men i samma mening har BoJo även gjort klart att det blir utträde sista oktober, med eller utan avtal.

Vad betyder detta? Ja, först och främst kan man ju konstatera att Brexit faktiskt fortfarande lever (om nu någon trott något annat) och är i skrivande stund bara veckor bort även om den varit i någon form av dvala de senaste månaderna. Vidare känns (just nu) osäkerheten kring om Brexit kommer hända som bortblåst – det blir av antingen i ordnade former med avtal och övergångsperiod eller med en kostsam, katastrofal ”Halloween-Big-Bang” 31/10 – och tyvärr så lutar det i skrivande stund mot det senare och jag har sagt det tidigare; att ingenting är så dåligt att det inte kan bli katastrof.

Vad är nytt? Kanske finns möjligheter för konstruktiva samtal mellan nya företrädare på båda sidor. ”Sedan senast” har vi fått nytt ledarskap i EU (kommissionen, rådet, och parlamentet). Möjligtvis kan nya människor ge nya öppningar och lösningar. EU kommer dock aldrig att vilja eller kunna gå över vissa gränser men kanske kan paketering och mindre viktiga detaljer diskuteras och knådas. Kanske kan just dessa nya förutsättningar göra att det blir BoJo som tar UK ut ur EU trots alla hinder och dåliga odds.

Men… som alltid är allt mer komplicerade än det verkar. Önsketänkande, intention och vilja korrelerar som bekant inte alltid med verkligheten. Sanningen är att BoJos regering har en svag majoritet och i en situation där både nationen, parlamentet och partiet är splittrat kring Brexit och hur den skall gå till så finns sannolikhet för både regeringskris och nyval där de konservativa riskerar att kraftigt decimeras. Dessutom har ju även det brittiska parlamentet antagit att det är uteslutet att lämna EU avtal. Man skall heller inte underskatta ”tröttheten” kring frågan, behov av fokus på andra frågor, att chickin-race-taktiken från BoJo’s sida inte kommer fungera och den uppenbara risken för en frontalkrock med EU vid förhandlingsbordet. Dock verkar han personligen inte ha något att förlora eller något emot att köra full fart, fullt ut och rakt in i kaklet (eller över stupet…).

Handelskammaren har länge lyft fram vikten att göra sin brexitförberedelse. Större exportörer och importörer i vår region har gjort detta, är förberedda och kommer klara utmaningarna och nya förutsättningar på ett bra sätt. Bilden ser något annorlunda ut gällande mindre- och medelstora företag vilka kanske inte har gjort affärer med länder utanför EU tidigare. För dessa är det både viktigt och hög tid att investera i förberedelser kring frågor som till exempel tullhantering, kompetens, klassificering av varor, leveransvillkor, administration och logistik. Att inte göra något eller vänta och se är ingen lösning utan en risk med tanke på att med allra största sannolikhet kommer Brexit att inträffa med eller utan avtal inom en snar framtid. Så, vi rekommenderar företag att titta på hela sin process, minimera risker och ta tillvara möjligheter, hur man kan hjälpa sina kunder och leverantörer, hur man kan stärka sin marknadsposition och skapa konkurrensfördelar, etcetera. Allt för en framtida friktionsfri handelsvardag med Storbritannien.

Mycket kan hända fram till 31 oktober! … men fönstret för att få till avtal och övergångsperiod minskar för var dag. På den noten säger som vi sagt så många gånger tidigare om Brexit:”To be continued”!