Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik april

Omvärldsspaningen för januari månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bl.a. debatt om hur flyget kan bli fossilfritt, debatt om ny järnväg mellan Uppsala-Enköping, Sjöfartsverkets förslag angående avlysning av trafik i Mälaren samt Schenker har tecknat avtal med Einride för att sätta deras självkörande T-Pod i bruk.

Flyg - DEBATT: Flygbranschen: Så blir inrikesflyget fossilfritt om tolv år

DEBATT: Staten bör bidra med riskavlastning när teknikskiftet inom flyget ska genomföras. Tekniken finns för att framställa fossilfritt flygbränsle som går att använda direkt i dagens flyg. Vi välkomnar styrmedel för att främja användning av biobränsle för flyget, skriver företrädare för flygbranschen.

Framtidens transporter måste vara fossilfria – så också transporter med flyg. I takt med att flygresandet i världen ökat så blir behoven av åtgärder för att minska flygets klimatpåverkan allt viktigare. Med en palett av åtgärder har flyget möjlighet att steg för steg bli fossilfritt och därmed skapa tillgänglighet samtidigt som utsläppen minskar. Med rätt åtgärder kan det svenska inrikesflyget vara fossilfritt 2030 och både in- och utrikesflyget från svenska flygplatser vara fossilfritt 2045. - Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige m.fl
Läs mer i Dagens Industri.

Mer om flyg:

 

Järnväg - DEBATT: ”Bygg järnväg Uppsala-Enköping” Lina Nordquist (L) m.fl

- Varje dag pendlar 4000 personer mellan Uppsala, Enköping och Västerås. Busspendlare kunde lägga restid på familj och vänner om det gick snabbare att resa. Bilåkarna skulle spara pengar och få bättre miljösamvete, skriver en grupp kommunpolitiker i Enköpings-Posten.

- Det tar längre tid att resa Uppsala-Enköping än den kortare sträckan Uppsala-Stockholm. Järnväg mellan Uppsala och Enköping, Aroslänken, skulle korta restiden och gynna båda städer. Dessutom skulle tåg kunna köras från Örebro och Västerås till Arlanda, utan omvägen via Stockholm, anser den liberala gruppen som består av Lina Nordquist, Malin Sjöberg Högrell, Jenny Gavelin, och av Filip Jovicic.

Gruppen anser att ett viktigt skäl att satsa på tåg för är att det är klimatvänligt.
Läs mer i Infrastrukturnyheter.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - Näringslivet rasar mot försämrade slusstider – slår hårt mot fartygstrafiken på Mälaren

Sjöfartsverket vill begränsa fartygens tider att passera Södertälje sluss. Det slår hårt mot näringslivet i Västmanland som är beroende av sjötransporter på Mälaren.

Sjöfartsverket föreslår att Södertälje sluss ska hålla öppet tre timmar dagligen från 1 maj till 30 september. Sjöfartsverket skickade ut remissförslag på den så kallade avlysningen för ett par veckor sedan – och vill senast fredag 27 april ha svar från berörda.

Förslaget får dessutom konsekvenser för näringslivet i hela Mälardalen. Exempelvis Lantmännen är i stort behov av att fartygstrafiken flyter kontinuerligt under skördeperioden. Väntetider för exempelvis fartyg som ska in i Mälaren kan innebära förstört spannmål, som ska torkas så fort som möjligt för att sedan lagras. Att frakta spannmål på lastbil är inte ett alternativ då det handlar om stora volymer.
Läs mer i VLT & Handelskammaren Mälardalen.

Mer om sjöfart:

 

Väg - Schenker tar självkörande T-pod ut på svensk väg

I höst sjösätter DB Schenker och svenska Einride världens första självkörande, eldrivna transportsystem på allmän väg.
Världens första självkörande lastbil på allmän väg blir verklighet i Sverige redan i höst. Då installerar DB Schenker och Einride sitt eldrivna transportsystem för tunga transporter på allmän väg.

– Vi vill vara med och skapa morgondagens hållbara och kostnadseffektiva transporter. Samarbetet med Einride är ett stort steg i den riktningen, säger Mats Grundius, vd för Schenker, i ett pressmeddelande.
Läs mer i Transportnet. Mer om Einride

Mer om väg:
  • Premiär för Volvo Lastvagnars första helt eldrivna lastbil. Dagens Näringsliv
  • DEBATT: ”Privatbilismen har en given roll i framtidens städer”: Anders Ydstedt, ordförande KAK, Kalle Bäck, SOU. Ny Teknik
  • Första landsvägen med elskena är invigd. Transportnet
  • Reuters: Tesla kommer att producera modell Y från 2019. Dagens Näringsliv
  • Postnord åker på charmturné. Transportnet

 

Vill du ha vårt nyhetsbrev om infrastruktur och logistik? Kontakta Thor-Björn Käck.

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller bland annat ett urval från Trafikverkets omvärldsspaning.