Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Nya länder välkomnas in i ICC & nytt avtal med Nya Zeeland

Saudiarabien & Filippinerna har godkänts och välkomnas av ICC och ett nytt frihandelsavtal mellan EU och Nya Zeeland börjar tillämpades från den 1 maj 2024

ICC World Chambers Federation välkomnar Saudiarabien och Filippinerna som en del av ATA Carnet International Guaranteeing Chain (ATA Chain). ATA-carneten är ett internationellt tulldokument som drivs sedan 1963 och som tillåter tull- och skattefri tillfällig införsel av varor i upp till ett år.

Implementeringen av ATA-carneter kommer att träda i kraft den 1 juni 2024 för Saudiarabien och den 15 juli 2024 för Filippinerna, vilket gör ATA-carnet-förfarandet operativt i 81 länder/tullområden.

Julian Kassum, ICC WCF Director, uttalar sig följande "This is a significiant achievement for the business community. We are convinced that businesses and traders will find it much easiet to do business with Saudi and Filipino partners with the help of ATA Carnets, enhancing the international competitiveness of the markets and local products of the two countries.”

Visste du det här?
Med mindre än 100 dagar kvar till de olympiska och paralympiska spelen i Paris 2024 förbereder tusentals idrottare, mediarepresentanter och leverantörer sin resa till Frankrike i sommar. ATA-carneten är ett viktigt verktyg när sändnings-, sport- och annan professionell utrustning ska föras över gränserna – fri från tullar och skatter – för användning vid spelen. Ett av exemplena på när ATA-carneter kan komma till användning.

Läs hela nyheten på ICC's hemsida

Nytt frihandelsavtal mellan EU och Nya Zeeland börjar tillämpades från den 1 maj 2024

Du som handlar med Nya Zeeland kan få förmånsbehandling för din vara vid import till EU. På samma sätt kan din handelspartner få förmånsbehandling i Nya Zeeland när du exporterar en vara dit.
Läs hela nyheten här

Anneke Olsson

  • Exportadministratör
  • Handelsdokument och exportfrågor