Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik januari

Omvärldsspaningen för januari månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bland annat flygets återhämtning fortsatte under 2023, Coop-tåget gör premiärtur till nya Eskilstunalagret, styrmedel för sjöfarten granskas i nytt projekt samt Volvo storsatsar på bränslesnåla lastbilar.

Flyg - Flygets återhämtning fortsatte under 2023

Flygresandet under 2023 fortsatte att återhämta sig med en 17-procentig ökning av resenärer jämfört med året innan. Utrikesresandet ökade, och Stockholm Arlanda Airport hade en förstärkt linje- och destinationsmöjlighet, vilket ledde till över 32 miljoner flygresenärer via Swedavias flygplatser under året. Det motsvarar cirka 80 procent av förpandeminivåerna.
Läs mer i Infrastrukturnyheter.

Mer om flyg:

 

Järnväg - Coop-tåget gör premiärtur till nya Eskilstunalagret

En historisk omläggning gjordes när Coop-tåget för första gången växlade in på sin nya rutt till Eskilstuna, där Coops nya högautomatiserade varuterminal ligger. Planen är att båda företagets tåg ska lägga om rutten helt innan sommaren.
Läs mer i Dagens Logistik.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - Styrmedel för sjöfarten granskas i nytt projekt

Ett nytt VTI-projekt ska utveckla samhällsekonomiska analyser för sjöfart, vilket idag är sämre än för väg och järnväg. Målet är att olika trafikslag ska kunna granskas och jämföras på ett rättvist sätt.
Läs mer i Sjöfartstidningen.

Mer om sjöfart:

 

Väg - Volvo storsatsar på bränslesnåla lastbilar

Volvo Lastvagnar strävar mot nettonollutsläpp inom sitt produktsortiment senast 2040. Trots att endast 1 procent av förra årets 145 395 levererade lastbilar var helt elektriska, utmanas övergången av bristande laddinfrastruktur. Bolaget innehar 50 procent av den europeiska marknaden för elektriska lastbilar och lanserar nu en ny plattform för tunga fordon i Nordamerika samt en modellserie för Europa och övriga världen. Dessa förväntas minska bränsleförbrukningen med upp till 10 respektive 5 procent.
Läs mer i Dagens Näringsliv.

Mer om väg:

 

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik tar nu en paus tills ny person med ansvar för infrastruktur rekryterats.

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.