Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik oktober

Omvärldsspaningen för oktober månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bland annat TUI flyger mer charter från Örebro, grönt ljus för Västerås nya resecentrum, passagerarfärja på grund i Pukaviksbukten, söder om Karlshamn & ny analys visar akut brist på lastbilschaufförer i Europa.

Flyg - TUI flyger mer charter från Örebro

Nu är det klart att det blir direktflyg från Örebro till Teneriffa. Fyra avgångar är planerade under perioden 5 december till 19 mars nästa år. Samtliga flygningar till Kanarieöarna genomförs med B737 från TUIfly Nordic.
– Detta blir omtyckt, Teneriffa har varit efterfrågat länge. Det är roligt att TUI expandera sitt utbud på Örebro i vinter, säger Mikael Smedberg, vd på Örebro Airport.
Läs mer i Flygtorget.

Mer om flyg:

 

Järnväg - Grönt ljus för Västerås nya resecentrum

En modern nod för kollektivtrafik med bättre flöden för resenärer och ett nytt attraktivt skyltfönster till Västerås. Nu har kommunfullmäktige i Västerås godkänt detaljplanen för Västerås nya resecentrum.

– Dagens beslut är en milstolpe. Nu är vi ytterligare ett steg på vägen för att bygga ett resecentrum som en stad av Västerås storlek förtjänar, säger Staffan Jansson, kommunstyrelsens ordförande Västerås.
Läs mer i Infrastrukturnyheter.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - Passagerarfärja på grund i Pukaviksbukten, söder om Karlshamn

Under söndagsmorgonen gick TT-Lines färja Marco Polo, med 75 passagerare ombord, på grund söder om Karlshamn. Sjöräddningssällskapet evakuerade passagerarna och lade en länsa runt fartyget, i samarbete med Kustbevakningen, för att hindra att olja och diesel spred sig i närområdet. Följ nyheten på Kustbevakningens samlingssida för nyheter om Marco Polo.
Läs mer i Kustbevakningen.

Mer om sjöfart:

 

Väg - Ny analys visar akut brist på lastbilschaufförer i Europa

En ny analys från SNAP, den digitala marknadsplatsen för transportbranschen, visar att den ökande efterfrågan på onlineleveranser och bristen på nya förare som ansluter sig till branschen har uppnått en avgörande punkt. Det saknas tillräckligt med kvalificerade förare för att hantera de nuvarande transportkraven.
Läs mer i Dagens Näringsliv.

Mer om väg:

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.