Handelskammaren Mälardalen har sedan augusti 2021 haft i uppdrag att öka kännedomen om, och användandet av, gymnasiala lärlingsanställningar (GLA) i Örebro län, genom projektet "Yrkestrainee".
- Vi som Handelskammare har fungerat som en katalysator, där vi stöttat företag och skolor i att starta upp och utveckla utbildningsformen GLA, berättar Elise Fahlander som arbetat med utbildningskonceptet i sin roll som projektledare på Handelskammaren.
Strategisk kompetensförsörjning för företag
Genom projektet har Handelskammaren Mälardalen arbetat för en mer hållbar och långsiktig struktur samt ökad kännedom om lärlingsutbildning och lärlingsanställning. Företag kan nu stärka sin konkurrenskraft och utveckling genom att inkludera GLA inom sin kompetensförsörjningsstrategi för att möta framtidens behov, som varit projektets övergripande mål.
- Företag i länet kan anställa gymnasielärlingar från olika yrkesprogram, vilket är en otrolig chans att vara med och forma utbildningen och den kompetens som framtidens medarbetare kommer ha. Det säkerställer yrkeskompetensen mellan flera generationer, där elever får värdefull erfarenhet som förbereder dem inför arbetslivet. Samtidigt får företag en gyllene chans att erbjuda eleven anställning först av alla när denne tar studenten.
I början av projektet fanns ett fåtal skolor i Örebro län som erbjöd företag möjligheten att ta emot lärlingselever. Efter två år med projekt Yrkestrainee finns nu 5 st skolor i länet redo med lärlingselever. Samt ett par ytterligare skolor som undersöker möjligheten att erbjuda företag konceptet. Företag som ABAT, Frabe Industry och Loka Brunn & Gästgivaregården har lärlingsanställda elever ute i verksamheten. Alléskolan i Hallsberg har valt att förlägga alla elever i år 3 på industriprogrammet som lärlingar. Vilket innebär ett större utbud av elever att välja mellan för företagen i länet som vill lärlingsanställa elever. Vi ser även ett ökat söktryck till de skolor som samverkat med projektet och är hoppfulla om att GLA kan öka sökande elever från år 9, förutsatt att fler företag engagerar sig och erbjuder GLA-platser i sin verksamhet.
Som en avslutningsdel i projektet anordnade Handelskammaren Mälardalen den nationella GLA-konferensen i vackra Örebro Konserthus. En konferens med ett 50-tal deltagare från Malmö i Söder till Kiruna i norr. Deltagare i nätverket är bland annat personal på gymnasieskolor som arbetar med gymnasielärlingsanställning (GLA) som utbildningsform och samverkande näringslivsaktörer.
Konferensen gästades även av Niklas Wilhelmsson från Lärlingscentrum, Skolverket, som berättade om förändringar, stöd och nätverk. Föreläsningarna varvades med kunskaps- och erfarenhetsutbyten deltagarna emellan, för fortsatt samverkan och utveckling av GLA. Handelskammaren Mälardalen berättade även om det arbete som skett med projekt Yrkestrainee och resultat kopplat till projektet. Där bland annat lärdomar och goda exempel visades.