Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik maj

Omvärldsspaningen för maj månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bland annat priset på utrikesflyg har stigit mer än tre gånger inflationen, DEBATT: Mälardalsrådet: Arlandas stationsavgift måste skrotas, nytt rederi för tung trafik till Polen samt reduktionsplikten sänks till sex procent.

Flyg - Priset på utrikesflyg har stigit mer än tre gånger inflationen

Priserna på utrikesflyg har ökat med 33 procent på ett år, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Denna prisökningstakt är mer än tre gånger högre än den allmänna inflationen. Det är en rekordhög nivå för prisökningen på utrikesflyget sedan SCB började mäta det 1993. Även priset på flygcharter och båtresor, både inrikes och utrikes, har ökat betydligt mer än inflationen. Järnvägsresor och biluthyrning har haft mer måttliga prisökningar. SCB påpekar att priser på resor är starkt säsongsbetonade och kan variera kraftigt under året, men en stabilare mönster framträder när man jämför samma månader över olika år i statistiken.
Läs mer i Dagens Nyheter.

Mer om flyg:

 

Järnväg - DEBATT: Mälardalsrådet: Arlandas stationsavgift måste skrotas

Arlandas utveckling är avgörande för Stockholm-Mälarregionens och hela Sveriges internationella tillgänglighet och konkurrenskraft. Nu måste staten ta ett helhetsgrepp och garantera Arlandas utveckling med en tydlig plan för framtiden. Ett första steg är att inleda en förhandling om Arlandabanan och den stationsavgift som hindrar många hållbara resor till Arlanda. Det skriver de sju regionerna i Mälardalsrådets infrastruktursamarbete i ett gemensamt svar till regeringen, skriver Mälardalsrådet.
Läs mer i Järnvägsnyheter.

Mer om järnväg:
  • Tågstrejken avblåst – nytt avtal klart mellan Seko och Tågföretagen. Arbetet
  • Bergslagsbanan får en överlämningsbangård i Frövi. Infrastrukturnyheter
  • Stor efterfrågan på ökad kapacitet längs Malmbanan. Järnvägsnyheter
  • KTH-professor: ”Svårt att komma ifrån höghastighetsbanor på sikt”. Infrastrukturnyheter

 

Sjöfart - De startar nytt rederi för tung trafik till Polen

Wallenius och Greencarrier har meddelat att de startar ett nytt rederi vid namn Lakeway Link, med avsikt att transportera tung trafik mellan Mälaren i Sverige och Polen. Lakeway Link kommer att trafikera de polska städerna Gdynia och Gdansk samt de svenska städerna Södertälje och Västerås via Mälaren. Det nya rederiet kommer att erbjuda en regelbunden linjetjänst för rullande last med fasta avgångar två gånger i veckan från båda länderna, med start från årsskiftet 2023/2024.
Läs mer i Transportnet.

Mer om sjöfart:

 

Väg - Reduktionsplikten sänks till sex procent

Regeringen och Sverigedemokraterna har enats om att sänka reduktionsplikten för biodrivmedel till sex procent för diesel och bensin från årsskiftet. Det nuvarande kravet ligger på 30,5 procent för diesel och 7,8 procent för bensin. Transportföretagen är kritiska och anser att det behövs mer elektrifiering istället.
Läs mer i Transportnet.

Mer om väg:

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.