Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Hållbarhet i fokus under Promotionmorgons säsongsavslutning.

Vårens sista Promotionmorgon vittnade om ett stort engagemang för hållbarhet i vår region och ett starkt driv till att bidra med det man kan. Först ut var Cecilia Andersson och Geert Schaap från Svealandstrafiken som berättade om sin satsning på att elektrifiera fordonsflottan. Om allt går enligt plan ser vi första eldrivna bussen i linjetrafik under januari.

En hållbarhetspanel med Veronica Sund - Länsstyrelsen, Malin Lindqvist - Örebro Kommun och Katja Hagström - Region Örebro Län pratade om hur arbetet med hållbarhetsfrågor ser ut i länet. Publiken uppmanades bl.a. att söka de företagsstöd och projektmedel som finns  för att vidta åtgärder för ett minskat klimatavtryck.

Åsa Stridfeldt och Jonas Tannerstad på ÖrebroBostäder gav oss en inblick i hur man genom digitalisering och AI tagit fram ett system för att sänka energiförbrukningen i befintligt fastighetsbestånd och nybyggnationer. Jonas Tannerstad, som vunnit flertalet priser och utmärkelser för innovationen,  stannade även kvar och höll en fördjupad föreläsning i vad det innebär.

Svenska kyrkan jobbar också hårt med hållbarhet och har en tydlig plan för att nå sitt mål med att vara klimatneutrala till 2030. Sara Bronner och Anders Lennartsson  var på plats och berättade bl.a. om sin elbilspool och omställningen till fossilfria bränslen.

Efter en snabb mingelpaus välkomnades Zinkgruvan Mining upp på scen, där Monika Andersson och Charlotte Odenberger delade med sig av arbetet de gör för att främja biologisk mångfald och vikten av att kunna mäta det på ett rättvist sätt.

Att säkra kompetensförsörjningen på ett hållbart sätt är en viktig fråga där Handelskammaren Mälardalen jobbar med projektet Yrkestrainee som syftar till att skapa fler möjligheter till lärlingsanställningar.  Elise Fahlander var på plats och berättade mer om det.

Morgonens avslutande programpunkt var "Klimatsmarta start-ups" då vi fick träffa två innovativa företagare, Magnus Engström på Envivo som jobbar med kontorsinredning på ett hållbart sätt och Per Arenö från Truckzter med företagsidén som matchar logistikbehov med åkerierna, båda genom sina digitala plattformar.

Jessica Sparr

  • Projektledare
  • Möten & Event