Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Årets första Promotionmorgon lockade många

Årets första Promotionmorgon gick ut starkt med över 200 anmälda deltagare. Morgonens program bjöd på en del allvar men även hopp om framtiden.

Johan Södergren, Utvecklingsledare Region Örebro län inledde med en uppföljning på hur pandemi, krig i Europa, energikris och lågkonjunktur påverkat och fortfarande påverkar Örebros näringsliv.

Örjan Strömberg, Servicechef på Möller bil vittnade om hur bilbranschen fortfarande drabbas av långa leveranstider. Det är främst reservdelar och halvledarkomponenter där produktionen tidvis legat nere under pandemin och nu även tvingats att flytta med anledning av kriget i Ukraina. I vissa fall väljer man nu att reparera komponenter som tidigare helt enkelt hade bytts ut.

Emelie Lundberg, KIF Örebro gästade Promotionmorgon och pratade om den nya rollen som talangansvarig i klubben. Elitsatsning har genom åren varit ett hett samtalsämne och när är det egentligen läge att "plocka" ut talangerna?
- Damfotbollen utvecklas i en rasande fart och för att nå elitnivå bör man börja i 14-15 års åldern. Det finns många duktiga talanger i Örebro men vi kommer aldrig att tvinga någon att nå eliten, säger Emelie.

Till soffan anslöt även Charlotta Stenhem, Distriktsidrottschef, RF-SISU. Charlotta och Emelie Lundberg utgjorde tillsammans med Karl Shriver Abeln, Lillån Tennisklubb en paneldiskussion om hur föreningslivet i Örebro län mår med de utmaningar som skakat vår omvärld.
Pandemin innebar bl.a. att många föreningar stundtals helt fick stänga ner sin verksamhet, medan andra fick ett uppsving. Karl Shriver Abeln säger;
- Smällen har inte blivit så stor som man trodde. Lillån tennisklubb fick många nya medlemmar under pandemin eftersom tennis inte innebär någon direkt närkontakt.

Panelen var eniga om att energikrisen innebär helt andra utmaningar. Föreningar som äger sina egna lokaler drabbas hårt av höga driftkostnader. Riskerna ökar att tvingas höja medlemsavgifter som i sin tur kan leda till att familjer inte längre kan låta sina barn fortsätta utöva sina intressen.

Pauline Hildingsson var på plats och berättade om Yrkeshögskola Mälardalen. En satsning som Handelskammaren Mälardalen gör, tillsammans med näringslivet, utbildningsanordnare och offentliga aktörer, för att ge näringslivet bra förutsättningar att hitta rätt kompetens. Vid Paulines sida fanns Jessica Sparr som gör sin LIA-praktik hos Handelskammaren, hon gav sitt perspektiv av att vara studerande på en Yrkeshögskoleutbildning.

Under tiden som Promotionmorgon pågick förberedda sig ett hundratal knallar ute på Örebros gator för att påbörja dagens försäljning under Hindersmässan. Ett arrangemang som på grund av pandemin varit inställt i tre år. Vi hade kommunens ansvariga på plats, Ajdina Ranica och Ferid Kovacevic.

- Intresset har varit stort och vi har tagit emot över 130 ansökningar från olika försäljare i år, säger Ajdina.