Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik oktober

Omvärldsspaningen för oktober månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bland annat ”Banbrytande” vätgasplanet har en räckvidd på nästan 1000 mil, M, KD, SD och L: Nej till höghastighetståg, TSG hyr in ett fjärde fartyg & Mercedes säkrar storkund för ellastbilen som klarar 50 mil.

Flyg - ”Banbrytande” vätgasplanet har en räckvidd på nästan 1000 mil

Flygindustrin jobbar för fullt på att ställa om för att minska utsläppen. Elflygplan är en lösning på kortare sträckor, men batteridrivna långflygningar tros vara långt borta. Kanske är flytande väte en mer närliggande lösning.

Nu har en brittisk expertgrupp tagit fram ett designkoncept på ett passagerarplan som drivs med flytande väte och kan ta upp till 279 passagerare från London till San Francisco utan mellanlandningar.
Läs mer i NyTeknik.

Mer om flyg:

 

Järnväg - M, KD, SD och L: Nej till höghastighetståg

Vid sidan av de ännu pågående regeringsförhandlingarna har Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna enats om att säga nej till höghastighetsjärnväg, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Läs mer i Aftonbladet.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - TSG hyr in ett fjärde fartyg

Linjen opereras under namnet Sun Line, ett dotterbolag till Thor Svecon Group AB (TSG AB), som hyr in containerfartyget Perseus från den 8 november 2022. Fartyget introduceras på den nya linjen Rotterdam–Stockholm Norvik–Hull–Rotterdam. De tre övriga fartygen i Sun Line – Alrek, Frej och Oden – är sysselsatta på linjen Västerås–Amsterdam–Hull.
Läs mer i Sjöfartstidningen.

Mer om sjöfart:

 

Väg - Mercedes säkrar storkund för ellastbilen som klarar 50 mil

Prototypen av den 40 ton tunga ellastbilen visades upp redan 2022, och senare i år ska E-Actros Longhaul genomgå inledande tester på allmän väg. Nu är dessutom en av de viktiga storkunderna säkrade. Mercedes-Benz har undertecknat en avsiktsförklaring om att förse det tyska logistikföretaget Hegelmann Group med 50 exemplar av den nya ellastbilen.
Läs mer i NyTeknik.

Mer om väg:

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.