Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik maj

Omvärldsspaningen för maj månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bland annat risk för fortsatt långa väntetider på Arlanda, ny tågpendel till Göteborgs hamn, ny linje mellan Södertälje och Riga & Trafikverket bygger motorväg mellan Köping och Västjädra.

Flyg - Risk för fortsatt långa väntetider på Arlanda

På grund av bemanningsbrist vid säkerhetskontrollerna på Arlanda varnar flygplatsen nu för långa kötider.

– Det är även i kombination med reseintensiva dagar, säger David Karlsson, pressansvarig vid Swedavia.

Onsdagens problem på den Stockholmsbaserade flygplatsen fortsätter. Resenärer får under torsdagsmorgonen räkna med stundtals långa köer.
Läs mer i SVT.

Mer om flyg:

 

Järnväg - Ny tågpendel till Göteborgs hamn

Nu startar ytterligare en godstågspendel mellan Norrland och Göteborgs hamn. Den nya Umeåpendeln är den senaste i raden av godstågspendlar som kopplar ihop den växande industrin i norr med marknader på andra kontinenter via Göteborgs hamns fartygslinjenät.

Om alla planerade industriinvesteringar i Norrland blir verklighet rör det sig om en historisk satsning på ny teknologi och nya industrier som till stora delar ska bidra till grön omställning. Det kommer innebära kraftigt ökade godsmängder och ett ökat behov av transporter – det menar Anders Hjalmarsson, vd på Västerbottens Handelskammare.
Läs mer i Järnvägsnyheter.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - Ny linje mellan Södertälje och Riga

Scandic Line öppnar en ny linje mellan Södertälje och Riga med roro-fartyget Midas, som hyrs in från Godby Shipping. Tre dagar i veckan kommer Scandic Line att trafikera mellan Riga och Södertälje med det åländska roro-fartyget Midas, när den nya linjen nu öppnar. Fartyget kommer frakta husmoduler, lastbilar och bilar, byggmaterial och annan typ av rorolast, uppger Södertälje Hamn i ett pressmeddelande.
Läs mer i Sjöfartstidningen.

Mer om sjöfart:

 

Väg - Trafikverket bygger motorväg mellan Köping och Västjädra

Nu börjar Trafikverket att bygga om E18 mellan Köping och Västjädra till motorväg. När arbetet är klart ökar framkomligheten och trafiksäkerheten på den högtrafikerade sträckan. Under våren och sommaren kommer det främst att pågå förberedande arbeten i anslutning till E18. I slutet av augusti kommer arbetet att börja påverka trafiken, med ett körfält öppet i varje riktning där arbete pågår. Hastighetsgränsen sänks förbi vägarbetena.
Läs mer i Infrastrukturnyheter.

Mer om väg:

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.