Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik mars

Omvärldsspaningen för mars månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bland annat Arlandastad köper Skavsta flygplats, regioner vill se mer infrastruktur i Örebro, Sjöfartsverket vill sänka farledsavgifterna med 25 procent & finansministern pratade skatt och dieselpris med åkare i Västerås.

Flyg - Arlandastad köper Skavsta flygplats

Arlandastad Group köper 90,1 procent av Skavsta flygplats av franska Vinci Airports. Avsikten är att utveckla företagspark, logistik och solcellspark i området. ”Det här projektet passar oss perfekt, det har samma potential som vårt projekt i Arlandastad”, skriver Dieter Sand, vd för Arlandastad Group, i ett pressmeddelande. Skavsta har tidigare varit lågprisbolaget Ryanairs nordiska bas, men Ryanair har flyttat till Arlanda. Därmed har trafiken på Skavsta minskat.
Läs mer i SVD.

Mer om flyg:
  • Asiatiska och andra internationella bolag ställer in flyg till Finland. Dagens Näringsliv
  • Källor: Boeing ska lansera ett nytt flygplan. Flygtorget
  • Flygresandet: Seg start på år 2022 men i februari gick det åt rätt håll. Flyg24Nyheter
  • Miljonböter för bränsleleverantör på Arlanda. Flygtorget
  • Dråpslag mot ryska flygbolag. Flygtorget

 

Järnväg - Regioner vill se mer infrastruktur i Örebro

Varje år fraktas 150 miljoner ton gods genom Stockholm-Mälarregionen. Många av transporterna går till eller från Örebroregionen. I vår avgör regeringen vilka spår och vägar som ska byggas kommande år och nu sluter grannregionerna i Mälardalsrådets infrastruktursamarbete upp bakom Örebros krav om att satsa på Hallsberg, järnvägen genom Örebro och Mälarbanan.

En analys från Mälardalsrådet visar att nyttan skulle vara sex miljarder kronor för Örebro län om staten lyssnade på Stockholm-Mälarregionen när infrastrukturen ska prioriteras senare i vår.
Läs mer i Infrastrukturnyheter.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - Vill sänka farledsavgifterna med 25 procent

De senaste åren har Sjöfartsverket tillförts flera tidsbegränsade tillskott i anslag från staten. Bland annat har de fått kompensation för minskade avgiftsintänkter på grund av pandemin, tillskott i tre år för att skapa en fossilfri flotta och medel till totalförsvarsuppbyggnaden i fyra år. De har också fått ett tillfälligt anslag för 2022 på 220 miljoner samt 300 miljoner genom klimatkompensation för åren 2023 och 2024.

Om förslagen går igenom ger de utrymme för en rejäl sänkning av farledsavgifterna redan nästa år, enligt Sjöfartsverkets generaldirektör:

– Vi vill sänka farledsavgifterna med 25 procent, säger Katarina Norén till Sjöfartstidningen.
Läs mer i Sjöfartstidningen.

Mer om sjöfart:

 

Väg - Finansministern pratade skatt och dieselpris med åkare i Västerås

Under ett besök i Västerås var finansminister Mikael Damberg (S) på ett åkeri för att prata om läget och priset på drivmedel. 1 maj vill regeringen sänka skatten på drivmedel med totalt 1 krona och 80 öre per liter för att dämpa priserna. "Om EU öppnar för att sänka skatten mer, temporärt under den här krisen, då ska vi titta på det", säger Mikael Damberg.
Läs mer i Sveriges Radio.

Mer om väg:

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.