Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik september

Omvärldsspaningen för september månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bland annat nya riksdagsförsök bromsa Brommabeslut, debattinlägg: ”Viktigt att öka Mälarbanans kapacitet”, avgiftshöjningarna väntas träda i kraft vid nyår och dags för omkörningsstopp för tung trafik på motorvägar.

Flyg - Nya riksdagsförsök bromsa Brommabeslut

Regeringen måste respektera riksdagen, säger Maria Stockhaus, talesperson för M i trafikutskottet. Hon påminner om att riksdagen i tillkännagivanden till regeringen i år och 2016 har uppmanat regeringen att inte avveckla Bromma i förtid. Och ett villkor för att eventuellt göra det är att utveckla Arlanda och säkra att viktiga inrikeslinjer inte försvinner vid en flytt. Dessutom är det helt feltajmat att nu eller i närtid ta ett beslut om att avveckla Bromma efter år av pandemi och ras i resandet.
Läs mer i Infrastrukturnyheter.

Mer om flyg:

 

Järnväg - DEBATT: "Viktigt att öka Mälarbanans kapacitet" Andreas Svahn (S), Ola Karlsson (M), John Johansson (S), Anders Åhrlin (M), Region Örebro Län & Örebro kommun.

Vi förväntar oss att staten påbörjar arbetet med att rätta till de mest uppenbara bristerna på Mälarbanan i kommande nationella plan. I förhållande till andra planer som diskuteras nationellt är det inga stora projekt. Men effekterna skulle bli desto större. Viktigast skulle vara en fullständig dubbelspårsutbyggnad mellan Västerås och Örebro. Något som är gemensamt prioriterat av hela Stockholm-Mälarregionen. Dagens sträckor med enkelspår begränsar kapaciteteten och skapar störningar i trafiken som påverkar tusentals pendlare varje dag.
Läs mer i NA.

Mer om järnväg:
  • Mälartåg storsatsar på regionaltågstrafiken. Järnvägsnyheter
  • Skagerrakbanan Göteborg-Oslo på en timme, byggtid 9 år. Infrastrukturnyheter
  • Oppdrag til Jernbanedirektoratet: Samarbeid med Sverige utredning av jernbane Oslo - Stockholm. Regjeringen.no
  • Ökad trängsel på tågen trots pandemin. SR
  • SJ får förtroende att köra nattåg Stockholm-Hamburg. SJ pressmeddelande 

 

Sjöfart - Avgiftshöjningarna väntas träda i kraft vid nyår

Höjningar av Sjöfartsverkets avgifter var från början planerade att införas till årsskiftet 2020/2021, men har sedan i olika omgångar skjutits upp, först till maj 2021 och sedan till september. I juni meddelade Sjöfartsverkets generaldirektör Katarina Norén att det inte skulle bli några avgiftshöjningar alls i år för att på så sätt underlätta sjöfartens återhämtning efter pandemin.

Nu har Sjöfartsverket skickat ut ett förslag på remiss, som bland annat innebär en höjning av lotsavgifterna med 10 procent och farledsavgiften med 9,1 procent. Förändringarna är tänkta att träda i kraft den 1 januari 2022.
Läs mer i Sjöfartstidningen.

Mer om sjöfart:

 

Väg - Dags för omkörningsstopp för tung trafik på motorvägar

För att förbättra trafiksäkerheten vill Riksförbundet M Sverige se ett generellt omkörningsförbud för tung trafik på motorvägar mellan klockan 06.00 och 22.00.

– En av de vanligaste olyckorna på motorväg är upphinnandeolyckor. Det här problemet förvärras när en lastbil som kör 80 km/h går ut i vänsterfilen där alla andra kör i en högre hastighet, säger Caroline Drabe, vd för Riksförbundet M Sverige i ett uttalande.

Branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag är kritiska till förslaget och påpekar att det skulle innebära att mindre lastbilar inte får köra om tyngre lastbilar med släp, rapporterar Auto Motor & Sport.
Läs mer i Transportnet.

Mer om väg:

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.