Syftet med miljöpriset är att lyfta fram goda förebilder som kan inspirera andra och ge ökad uppmärksamhet för miljöfrågorna. Bland bedömningsgrunderna finns förutom att arbetet ska ge miljövinster även nytänkande och spridningseffekt.
Ur motiveringen:
”Anders Johnsson är Örebrokocken som utmanar och tar den lokala och hållbara matupplevelsen till nya nivåer och långt utanför Sveriges gränser. Med en affärsidé som tar ansvar för en hållbar utveckling och med ett tydligt fokus på naturen och lokala råvaror, skapas miljövinster i hela livsmedelskedjan. Anders är med sitt engagemang för lokal samverkan, miljö och hållbarhet en viktig aktör och en inspirerande ambassadör i arbetet för ett hållbart Örebro.”
Vinnaren får diplom och statyetten "HUB” (formgivare Anneli Linder på Kapitän). Priset delades ut under Handelskammaren Mälardalens frukostmöte Promotionmorgon den 28 maj.