Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Baettr vinner exportpriset

Örebrogalan skulle gått av stapeln i mars i år men flyttades fram och har nu sänts digitalt. I hård konkurrens delades årets exportpris ut till Baettr AB i Guldsmedshyttan. Bakom priset står Handelskammaren Mälardalen tillsammans med PwC och Länsförsäkringar Bergslagen.

Hans Sigge, VD på Baettr AB i Guldsmedshyttan

Juruns motivering:
”Här möter anrik traditionell industri framtiden med målet att göra vindkraft mer tillgänglig för alla. Ett globalt företag som producerar gjutgods för vindkraftsindustrin och exporterar mer än 98%. Tillväxten ser bra ut och man har förstått att internationell konkurrenskraft och hållbarhet går hand i hand. På hemmaplan använder man bara grön el och jobbar systematiskt med energieffektivisering. Företaget har snabbt gått från bra till bättre och ”exporterar” sitt energiöverskott till det omgivande samhället.”

God prognos framöver
Under 2020 har Baettr tagit ytterligare kliv framåt och ökat sin produktion med mål om att ta ytterligare kliv de närmaste åren. Handelskammaren har pratat med Hans Sigge, VD för verksamheten, som själv har sina rötter i bygden.

Grattis till priset! Hur känns det?

- Tack! Det känns extra roligt att få uppmärksamma den här delen av länet som ibland kanske glöms bort. Och får visa på den utvecklingen vi gjort de senaste åren.

Baettr har kapacitet att leverera enorma gjutgods på över 20 ton. I många stora vindkraftverk runt om i hela världen sitter rotorbladen fast i komponenter producerade av Baettr. Vindkraftsindustrin växer mycket globalt och de närmsta åren räknar företaget med att växa.

- Vårt mål är att leverera uppemot 30 000 ton per år, idag ligger vi på ca 23 000 ton. Vi utvecklar tekniken hela tiden tillsammans med våra kunder och jag vill också passa på att visa på bredden av olika yrken vi har av de drygt 100 anställda, säger Hans. De kommande åren kommer vi behöva anställa fler.

I gjuteriet frigörs stora mängder energi när järnskrot smälts till komponenter. Sedan ett par år tillbaka tar företaget vara på överskottsenergin.

Ni värmer också upp lokalsamhället, hur fungerar detta?

- Tillsammans med Linde Energi har vi lyckats ta hand om vår spillvärme och koppla på det till ett lokalt utbyggt fjärrvärmenät. På det här sättet kan vi värma upp närliggande samhälle och fastigheter vilket känns jättebra.

Vi säger grattis igen till Hans och Baettr och önskar lycka till med den kommande utvecklingen.

Mikael Wass

  • Marknadskoordinator
  • Medlemskap och internationell handel

Om priset

Exportpriset delas ut årligen med bla följande kriterier:

  • Bolaget ska ha sin huvudsakliga verksamhet i Örebro län
  • Omsättning på minst 10mkr
  • Exportandel bör utgöra minst 50%
  • Produkter som producerats eller förädlats huvudsakligen i Sverige
  • Solid ekonomi