Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik juli

Omvärldsspaningen för juli månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bland annat Ryanair flyger från Västerås flygplats igen, Trafikverkets byråkrati hindrar återbetalning av restidsgarantier, Ruttplaneringsenheten Sjöfart såld till vrakpris och här blir det stora vägarbeten i sommar.

Flyg - Ryanair flyger från Västerås flygplats igen

Efter en paus under coronapandemin börjar Ryanair under onsdagen återigen flyga från Västerås. Det går flyg både till London och till Spanien, men en hel del nya regler och säkerhetsrutiner har införts.
"Det är bara passagerare och personal som får vistas i flygterminalen, och det är också obligatoriskt med ansiktsmask i terminalen och ombord på flygplanet", säger Tezz Tordsdotter Åkerman, vd på Västerås flygplats.
Läs mer i SR.

Mer om flyg:

 

Järnväg - Trafikverkets byråkrati hindrar återbetalning av restidsgarantier

Svensk resenärsrättighetslagstiftning har kraftigt ökade branschens kostnader för ersättningar till resenärer vid förseningar. Sommaren 2018 gavs möjligheten att söka regress, ersättning för uppkomna följdkostnader från ersättningstrafik och restidsgarantier av den som orsakade skadan. Svensk Kollektivtrafik har tillsammans med OneRepay undersökt processen och hanteringen kring regressrätt mellan järnvägsföretagen och infrastrukturförvaltaren Trafikverket. Slutsatserna utifrån insamlad statistik och intervjuer med berörda är nu samlade i en rapport.
Läs mer i Järnvägsnyheter.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - Ruttplaneringsenheten Sjöfart såld till vrakpris

SMHI har sålt sin enhet Sjöfart, en tjänst som hjälper lastfartyg att planera rutterna, till underpris. Köpare var en tidigare chef och försäljningen gjordes utan oberoende värdering eller budgivning. Genom tjänsten Weather routing har Sjöfart i tre decennier hjälpt lastfartyg att undvika stormar och välja den mest bränslesparande rutten. Nu är enheten alltså såld till en tidigare chef som arbetade på enheten i 14 månader innan han slutade. Bara några veckor efter att han hade slutat hörde SMHI av sig och erbjöd enheten Sjöfart, till priset 5,5 miljoner.
Läs mer i Dagens Näringsliv.

Mer om sjöfart:

 

Väg - Här blir det stora vägarbeten i sommar

Många underhållsarbeten påverkar som vanligt sommartrafiken. Klicka på länken nedan för att se vilka vägar som du bör undvika.
Läs mer i Transportnet.

Mer om väg:
  • Tesla skrotar billigaste Model Y – "Oacceptabel" räckvidd. NyTeknik
  • DEBATT: Vi vill ha säkrare vägar – inte sänkt hastighetsgräns. Marcus Dahlsten,VD Transportföretagen. Expressen
  • Daimler köper in sig i battericellstillverkaren Farasis Energy. NyTeknik
  • Bunkringsstation för flytande gas invigd. Transportnet

 

Vill du ha vårt nyhetsbrev om infrastruktur och logistik? Kontakta Thor-Björn Käck.

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.