Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik maj

Omvärldsspaningen för maj månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bland annat över 12 000 anställda får lämna Boeing, vätgastågen är här, första fartyget till Norvik och biltrafiken ökar igen i Stockholm – köerna är tillbaka.

Flyg - Över 12 000 får lämna Boeing

Flygplanstillverkaren Boeing drar åt svångremmen. Över 12 000 anställda får lämna företaget, som nu åter börjar tillverka den olycksdrabbade modellen 737 Max.
Läs mer i NyTeknik.

Mer om flyg:

 

Järnväg - Vätgastågen är här

Efter omfattande tester ersätter vätgaståg dieseldrivna lok i Tyskland. "Vätgashistoria har skrivits".
Alstom, som är en av de ledande tillverkarna av järnvägsfordon i Europa, kommer att tillverka bränslecellstågen för LNVG och serva fordonen vid sin anläggning i tyska Salzgitter. Gas- och teknikföretaget Linde bygger och driver en vätgastankstation för tågen nära stationen i Bremervörde. Vätgaståget är mycket tyst och ger inte ifrån sig några utsläpp.
Läs mer i Transportnet.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - Första fartyget till Norvik

Stockholm Norvik containerhamn håller vad den lovat och öppnade planenligt i maj 2020. Premiäranlöpet skedde strax före 23.00 den 26 maj, och firades med pompa och ståt så gott det gick med coronarestriktionerna.

Det 157 meter långa feederfartyget Tunadal på 1 000 TEU låg vid kaj och lossades med hjälp av hamnens nya panamaxkranar. Enligt uppgift från hamnen är kranarna med sina 120 meter i uppfällt läge de största på hela den svenska Östersjökusten.
Läs mer i Sjöfartstidningen.

Mer om sjöfart:
 • Peab får uppdraget att bygga Sundsvalls nya logistikpark. Dagens Näringsliv
 • Norsk sjöfart siktar på nollutsläpp. Sjöfartstidningen
 • Full aktivitet i Göteborgs hamn medan europeiska hamnar backar. Dagens Näringsliv
 • Ett av världens största fartyg besökte Göteborg. Transportnet
 • Ytterligare styrmedel krävs för att nå miljömål för sjöfarten. VTI

 

Väg - Biltrafiken ökar igen i Stockholm – köerna är tillbaka

När Folkhälsomyndigheten i mars uppmanade folk att jobba hemifrån och att inte resa i onödan blev effekten tydlig. Trafiken i Stockholm minskade betydligt. På Essingeleden passerade i snitt 147 000 bilar varje dygn innan krisen. Tisdagen den 24 mars noterades exempelvis 124 218 bilar på Essingeleden. Men nu ökar bilåkandet igen. I onsdags rullade 146 889 bilar på Essingeleden. Biltrafiken, och därmed även köerna, är på väg tillbaka.
Läs mer i Dagens Nyheter.

Mer om väg:
 • Polisen: Många inbrott i lastbilar. Transportnet
 • Åkerierna har klarat krisen bättre än väntat. Transportnet
 • Vilotiderna återgår till de normala. Transportnet
 • KRÖNIKA: Ha inte för bråttom till Göteborg. GP
 • DEBATT: Infrastruktur är långsiktig investering. Transportföretagen

 

Vill du ha vårt nyhetsbrev om infrastruktur och logistik? Kontakta Thor-Björn Käck.

Thor-Björn Käck

 • Projektledare
 • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.