Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Framtidens medarbetare om Covid-19, studier och jobb

Handelskammaren Mälardalen har i samband med sin verksamhet Arbetsmarknadskunskap pratat med elever som studerar på gymnasiet i Örebro om deras syn på framtiden gällande jobb och studier i och med Covid-19.

"Det hade varit en lättnad om företagen gick ut och meddelade att de fortfarande söker efter personal till sommarjobb och extrajobb. Nu känns det som allt är inställt, man vet inte om man ska söka eller ej."
- Emelie Karlberg, år 1 på Thorén Business School

Hur fungerar det för elever att studera när många gymnasieskolor infört distansundervisning på grund av Covid-19? Och hur ser elever på sommarjobb och länets arbetsgivare i tider som dessa? Vi har intervjuat elever som inom de närmsta åren ska ut på arbetsmarknaden - de som faktiskt är framtidens medarbetare. Här nedan får ni läsa vad tre gymnasielever, från tre olika skolor, tänker om läget:

Adam Svensson
Jensen Gymnasium - år 3, EK17

Hur är det att ha undervisning hemma?

Det är lite svårare när man ska prata via datorn, men man lär sig självdisciplin inför universitet. Man får se det på ett positivt sätt, det har gjort mig mer taggad till att studera vidare.

Jobbar du idag? Har du något jobb på g? tex sommarjobb.

Jag jobbar extra i kiosk och som säljare för Nespresso. Situationen har lett till att jag inte kommer kunna jobba lika mycket pga rådande situationen, försäljningen har minskat. Men det har inte påverkat sommarjobbet än.

Vad vill du se och höra från arbetsgivare?

Oavsett vilket företag det än är så vill man veta vad företagen gör för att vi ska ta oss vidare och framåt. Man borde gå ut och informera kring osäkerheten, hur blir det med jobb och utbildning. Kommer vi kunna söka jobb framöver och när i så fall? Det känns tyst på den fronten. Man har inställningen att allt är inställt. Man borde gå ut och säga: vi vill fortfarande ha dig som vill sommarjobba eller jobba hos oss.

Kommer dagens situation påverka ditt framtida val? Har du fått upp ögonen för andra yrken?

Det är mycket som har förändrats pga allt varsel, tidigare kändes det bredare och man kunde söka nästan vad och var som helst. Idag är det en viss osäkerhet pga situationen som är. Tidigare har jag bara tänkt ekonomi, men nu har jag fått upp ögonen för ledarskap, psykologi och juridik, kommer ha nytta av det när jag ska driva företag.

Hur ser du på framtiden?

Kortsiktigt känner man lite stress inför studenten, man har kämpat hårt, men vet inte om det blir en student. Osäkerheten och ovissheten växer. Långsiktigt har jag alltid haft en plan, jag vet när jag vill studera, när jag vill jobba, m.m. Det här har fått mig att tänka till väldigt mycket pga egentiden. Jag har insett att allt inte kommer lösa sig om man inte jobbar för det.

Emelie Karlberg
Thorén Business School - år 1, BP19B

Hur är det att ha undervisning hemma?

Det är jätteskönt, fungerar lätt. Man behöver ta mer ansvar, jag känner att jag lär mig mer. Jag behöver kolla saker själv, när man är i skolan kan man alltid fråga läraren. En kombination av dagens undervisning med det som har varit skulle vara riktigt bra.

Jobbar du idag? Har du något jobb på g? tex sommarjobb.

Nej, jag har inget jobb idag. Jag vill sommarjobba men det känns ganska tufft idag med tanke på att folk varslas. Jag är orolig över att inte få sommarjobb.

Vad vill du se och höra från arbetsgivare?

Det hade varit en lättnad om företagen gick ut och meddelade att de fortfarande söker efter personal till sommarjobb och extrajobb. Nu känns det som allt är inställt, man vet inte om man ska söka eller ej.

Kommer dagens situation påverka ditt framtida val? Har du fått upp ögonen för andra yrken?

Nej, jag vill fortfarande bli jurist. Jag känner mig trygg i mitt val. Jag studerar till det och kommer inte att ändra mig som det känns just nu.

Hur ser du på framtiden?

Just nu ligger fokus på skolan.

Martin Nilsson
Tullängsgymnasiet - år 2, TESB18

Hur är det att ha undervisning hemma?

Skolundervisningen är mycket skönare när man får göra det hemma. Man får se över livet genom att reflektera. Man får andas. Nu måste man ta reda på mer saker själv vilket gör att man lär sig mer. Jag får lägga upp arbetet helt själv och jobba efter min egna kapacitet. En kombination hade varit det bästa. Frihet under ansvar, likt universitetet.

Jobbar du idag? Har du något jobb på g? tex sommarjobb.

Har ett extra jobb där jag sköter trädgårdar, det påverkas inte av Corona.

Vad vill du se och höra från arbetsgivare?

Jag trodde inte att det kunde gå så här snabbt, att man kunde varsla så snabbt och hur sårbart allting är. Det är jobbigt att se.

Kommer dagens situation påverka ditt framtida val? Har du fått upp ögonen för andra yrken?

Det här har lett till att jag kan tänka mig studera vidare på universitet, hade inte tänkt göra det innan. Men det kommer inte påverka mitt val av yrke. Tror att vi ungdomar har bättre förutsättningar pga det digitala som håller på att ta över. När vi kommer ut på arbetsmarknaden efter studierna tror jag att detta är över. Efter studier, universitet, lumpen eller sabbatsår. Jag känner mig ganska trygg.

Hur ser du på framtiden?

Känner ingen rädsla, det känns som en paus i livet. Svänger av motorvägen och kör 70 istället för 110. Det är inte permanent, bara ett ovanligt kapitel i livet.

Vi som jobbar med Arbetsmarknadskunskap i Örebro län:

Elise Fahlander

  • Kommunikationsansvarig

Emma Karlsson

  • Koordinator
  • Relocation Service