Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik januari

Omvärldsspaningen för januari månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bland annat debattinlägg av Swedavia: Därför behöver Arlanda en tredje parallell bana. Jonas Abrahamsson, VD, regeringen saknar skarpa förslag om snabbtåg, jättekranar och automatiska grensletruckar på väg mot Norvik och en ny busslinje från Eskilstuna till Arlanda startas.

Flyg - DEBATT: Därför behöver Arlanda en tredje parallell bana. Jonas Abrahamsson, VD, Swedavia.

Arlanda har tre rullbanor, varav två parallella. Arlandas trafik är koncentrerad till morgon och kväll, och då slår kapaciteten i taket. Dessutom behöver Arlanda hantera både snabba och långsamma flygplanstyper, till skillnad från andra storflygplatser. Därför kommer två parallella banor inte att vara tillräckligt, anser Swedavias Jonas Abrahamsson.
Läs mer i Dagens Industri.

Mer om flyg:

 

Järnväg - Regeringen saknar skarpa förslag om snabbtåg

Partierna inleder sina samtal om hur nya stambanor för snabbtåg ska byggas och betalas. Samtalen blir mindre breda än vad regeringen hade hoppats. Moderaterna och Kristdemokraterna har definitivt tackat nej till att ens komma till träffen, som sker i regeringskansliet den 16 januari. Från regeringen deltar finansministern och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

– Kristdemokraterna och Moderaterna kommer inte, det är det besked jag har fått, säger finansministern och beklagar det.
Läs mer i NyTeknik.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - Jättekranar och automatiska grensletruckar på väg mot Norvik

I takt med att den nya containerterminalen i Stockholm Norvik hamn i Nynäshamn börjar bli klar, ska den också bestyckas. Den 10 januari började två super post-panamaxkranar sin resa till hamnen från Shanghai. Med hjälp av dem kommer hamnen att kunna ta emot de största fartygen som kommer in i Östersjön. De möter 80 meter i nedfällt läge, kan hantera 22 containrars bredd och lyfta 65 ton.
Läs mer i Transportnet.

Mer om sjöfart:

 

Väg - Ny busslinje från Eskilstuna till Arlanda

En ny busslinje ska göra det enklare för sörmlänningarna att ta sig till Arlanda flygplats. Etableringen innebär dessutom tio nya tjänster i Eskilstuna.
– Det här är en en permanent satsning och erfarenheterna säger att underlaget finns i en stad som Eskilstuna, säger Robert Nyberg, vd på bussbolaget Vy Bus4you.
Läs mer i svt.

Mer om väg:
  • Nu börjar Scanias vätgasbil rulla. Transportnet
  • Transportföretagen satsar inför 2020. Transportnet
  • Sony överraskar alla med ny elbil. NyTeknik
  • 20 kr / mil för att ladda elbil. BytBil
  • Chalmers-forskarens lösning ska ge isfria vägar. NyTeknik

 

Vill du ha vårt nyhetsbrev om infrastruktur och logistik? Kontakta Thor-Björn Käck.

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.