Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Undvik de vanligaste misstagen när du rekryterar

Rätt kompetens är avgörande för din verksamhets resultat. Det är också en viktig och avgörande investering. Att attrahera rätt kompetens är idag den stora och också svåraste frågan för företag som ska rekrytera.

Konkurrensen om kompetensen är stenhård och vi befinner oss på en arbetsmarknad där kandidater förväntas bli uppringda av företagen eller rekryteringsföretagen, istället för att aktivt söka jobben själva. Vår erfarenhet säger att vi behöver anpassa oss till den marknaden och ständigt hålla oss uppdaterade – för den förändras snabbt! Det som är gångbart idag är det troligtvis inte imorgon.

Här är några vanliga misstag som många företag gör när de rekryterar nya medarbetare:

  • Det finns ingen gemensam värdegrund. Alla människor är olika och de bästa arbetsplatserna har väldigt olika bakgrund men med samma värderingar. Ju starkare gemensam värdegrund ni har - desto mer olika kan ni vara som medarbetare.
  • Det finns ingen tydlig kravspecifikation. Vad ska den nya medarbetaren styras av för nyckeltal och vilka konkreta arbetsuppgifter ska hen ha? Att anställa någon med diffusa arbetsuppgifter blir otydligt för alla - inte minst för den nya personen. Framgångsrika företag anställer inte kopior av sina anställda. De anställer personer som kompletterar de medarbetare som redan finns på plats. Att ha medarbetare som kompletterar varandra stärker också företagets sammanhållning.
  • Man slarvar med referenserna. När ni bestämt er för att gå vidare med en kandidat är det dags att sluta förlita er på magkänsla.

Och vill du komma riktigt nära en bra rekrytering så är det inget som slår ett test för att se hur personen fungerar i skarpt läge. Ett bra sätt att testa är att be personen utföra en uppgift som är så nära verkligheten som möjligt. Det är vi på Manpower Group experter på att göra. Vi analyserar också resultatet.

Låt oss på Experis och Manpower hitta den kompetens ni behöver i er verksamhet antingen som en konsultlösning eller som rekryteringshjälp, så ni kan fokusera på det ni gör bäst.

Medlemsföretagen Experis och Manpower i Mälardalen har kontor i Västerås, Örebro, Eskilstuna och Köping.
Här hittar du alla medlemsföretag

Oskar Axelsson

  • Verkställande direktör

Bli medlem i Handelskammaren Mälardalen

Vi tror på tillväxt tillsammans

Du får tillgång till spännande nätverk och mötesplatser, ny kunskap och kompetensutveckling, möjlighet till inflytande i viktiga frågor som påverkar ditt företag.

Ibland märker du affärsnyttan direkt och ibland på lite längre sikt. Oavsett hur mycket du väljer att engagera dig så har ditt medlemskap stor betydelse för vårt regionala tillväxtarbete och som ideell förening är vårt mål att ge tillbaka så mycket medlemsnytta som möjligt. Tillsammans skapar vi de bästa förutsättningarna för ett starkt näringsliv i Mälardalen.