Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Nya momsregler för internationell EU-handel

De nya momsreglerna, som började gälla den 1 januari 2020, påverkar företag som handlar med varor internationellt inom EU. Lagen ändras eftersom EU vill komma till rätta med momsfusk och förenkla lagstiftningen. Det blir bland annat strängare krav på företag som säljer varor utan moms till företag i andra EU-länder.

De första reglerna i den här momsreformen görs genom fyra så kallade "quick fixes"

1. Köparen måste ha ett momsregistreringsnummer för att man ska få sälja varan utan svensk moms till företag i andra EU-länder.

2. Nya hårda krav på vilka handlingar som krävs för att bevisa att varan har transporterats till ett annat EU-land. Man kan bara sälja en vara utan svensk moms om varan lämnar Sverige för att transporteras till ett annat EU-land.

3. En förenklingsregel för så kallade avropslager gör att den som äger och överför en vara inte behöver vara momsregistrerad i landet där avropslagret finns.

4. Vid kedjetransaktioner, det vill säga flera omsättningar av en vara där det endast sker en transport av varan, införs det en regel för att bestämma omsättningsland för varan när en mellanman sköter transporten.

Mikael Wass

  • Marknadskoordinator
  • Medlemskap och internationell handel