Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

BillerudKorsnäs, mer än ett pappersbruk

När plast är på väg ut har pappret fått ett uppsving. Det har BillerudKorsnäs tagit till vara på genom att utmana konventionella förpackningar för en hållbar framtid. BillerudKorsnäs är en av 8 produktionsenheter inom koncernen, som omsätter 24 miljarder och står för en åttondel av världens pappersförbrukning.

Bildkälla: BillerudKorsnäs

Pappersbruket i Frövi, i sydöstra Lindesberg, är överraskande vackert. Här finns gamla imponerande tegelbyggnader, en herrgård vid en sjö och mer moderna kontorshus. Här finns också fabrikschefen Ingrid Engström som säger att hon arbetar på Sveriges vackraste fabrik. När hon berättar om verksamheten lyser både stolthet och engagemanget genom.

I Frövi jobbar cirka 650 personer fördelade på 120 olika yrken. Erik Liljengren på HR-avdelningen säger att det är alltfler som vill jobba med hållbarhet och gärna kopplat till skogen, men att man ändå har utmaningar att rekrytera. Särskilt då många idag saknar gymnasiekompetens. Produktionen är den största delen men man bedriver också en hel del forskning och utveckling. Det är spännande att höra när barriärexperten Thomas Gillgren berättar om hur de försöker lösa utmaningen med att få papper att kunna stänga inne, och ute, vätska på ett effektivt sätt. Eller utvecklingen av ett kommersiellt batteri av papper. Målet är produkter som ger så lite klimatavtryck som möjligt, både vid tillverkning och återvinning.

Jag blir också imponerad när vi stannar till på designavdelningen och får se avancerade skapelser gjorda enbart i papper. Idag kan en tilltalande och utmärkande pappersförpackning vara avgörande för en produkts försäljningsframgång. Jag känner igen både juiceförpackningar från livsmedelsaffären och presentkartonger från taxfree-butiken. Att arbeta nära sina kunder verkar viktigt även för ett pappersbruk.

Jag och kollegan Oskar åker tillbaka till kontoret påfyllda av både energi och ny kunskap om ett av våra medlemsföretag. Vi bollar idéer om hur vi kan röja undan tillväxthinder genom att bidra till att fler ungdomar går klart gymnasiet och hur vi kan få Trafikverket att snarast rusta upp bangården i anslutning till BillerudKorsnäs. Fortsättning följer…

 

BillerudKorsnäs är medlem i Handelskammaren Mälardalen.
Här hittar du alla medlemsföretag