Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik december

Omvärldsspaningen för december månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bland annat Ryanair lämnar Skavsta, finansieringsförslag för svenska höghastighetståg klart, samarbetet för bygget av Södertälje kanal och sluss avslutas och nya lastbilsregler framförhandlade i EU.

Flyg - Ryanair lämnar Skavsta

På grund av att leveranser av flygplanstypen Boeing Max 737 är kraftigt försenad från tillverkare har lågprisbolaget Ryanair valt att stänga ner sin verksamhet på flygplatsen Skavsta. För Skavstas del innebär det här minskad flygaktivitet redan nästa år och på sikt kan Ryanairs sorti hota hela flygplatsens framtid. Skavsta är en av få privatägda svenska storflygplatser. Enligt Ryanair kommer man dock fortsatt att flyga från Skavsta men flygplatsen blir inte längre den bas som den är i dag med flera flygplan stationerade där.
Läs mer i Res & Trafikforum

Mer om flyg:

 

Järnväg - Finansieringsförslag för svenska höghastighetståg klart

Det handlar om en jätteinvestering på minst 230 miljarder kronor. Förslaget ska presenteras för de andra partierna, utom Sverigedemokraterna, i januari.
– Det här får inte genomföras så att det tränger ut andra viktiga satsningar på infrastruktur som Norrbotniabanan och Sydostlänken säger Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).
Läs mer i NyTeknik.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - Samarbetet för bygget av Södertälje kanal och sluss avslutas

Sjöfartsverket och Züblin är överens om att avsluta samarbetet kring Södertälje kanal och sluss. Bygget har visat sig vara svårare än vad någon kunde veta innan vilket gör att båda parter nu är överens om att avsluta samarbetet. Projektet beräknas ändå färdigställas som planerat under 2022 och till den befintliga kostnadsprognosen.
Läs mer på Sjöfartsverket.

Mer om sjöfart:

 

Väg - Nya lastbilsregler framförhandlade i EU

Efter långdragna förhandlingar är nu EU:s medlemsländer, EU-parlamentet och kommissionen slutgiltigt överens om nya regler för lastbilstrafiken.

– Det här är ett mycket stort genombrott. Lastbilschaufförer ska inte behöva sova i sina hytter. De som kör på svenska vägar ska omfattas av svenska villkor, säger statsminister Stefan Löfven (S) till reportrar vid EU-toppmötet.
Läs mer i NyTeknik & Arbetet.

Mer om väg:
  • Här är Volvos Lastvagnars första tyngre ellastbilar. NyTeknik
  • Volvo: Tre saker som måste ske om ellastbilar ska slå igenom. NyTeknik
  • Produktionen av elväg i Visby startar. Infrastrukturnyheter
  • 300 miljoner – till miljöbilar som exporterats. MestMotor
  • An Autonomous Semi-Truck Just Drove Across America To Deliver Butter. Forbes
  • Deras lösning kan samla in koldioxiden vid avgasröret. NyTeknik

 

Vill du ha vårt nyhetsbrev om infrastruktur och logistik? Kontakta Thor-Björn Käck.

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.