Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik november

Omvärldsspaningen för november månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bl.a. ökat stöd för förnybart i flyget, fler väljer tåget på affärsresan: ”Ökad medvetenhet”, ”Vi öppnar för att fler ska få lotsdispens” och skattesmockan: Etanolpriset höjs med 8 kr/liter.

Flyg - Ökat stöd för förnybart i flyget

Den statliga utredningen Biojet för flyget föreslår en reduktionsplikt för flyget som syftar till att öka inblandningen av förnybara bränslen i flygmotorer. Remissförfarandet är nu avslutat, och utredningen får stort stöd. SAS ser införandet av en väl avvägd reduktionsplikt som en möjliggörare för att bidra till att påskynda omställningen från fossila bränslen till förnybara.

SAS som har högt uppsatta klimatmål, ser införandet av en väl avvägd reduktionsplikt som en möjliggörare för att bidra till att påskynda omställningen från fossila bränslen till förnybara.
Läs mer i Infrastrukturnyheter.

Mer om flyg:

 

Järnväg - Fler väljer tåget på affärsresan: ”Ökad medvetenhet”

Under det första halvåret ökade affärsresandet med tåg hos den dominerande operatören SJ med nio procent. Den uppgången följdes av en ökning med 16 procent för perioden juli-oktober i år, vilket motsvarar 121 000 resor.
– Den absolut främsta anledningen är att medvetenheten kring miljön och intresset för den här typen av frågor har ökat.
Läs mer i NyTeknik.

Mer om järnväg:
  • Järnvägsfrämjandet sågar Riksrevisionen. Res & Trafik Forum
  • Köper tåg för två miljarder – oklart om de kan användas. SR
  • Annie Lööf vill ha med M i en lösning för höghastighetsbanor. Infrastrukturnyheter
  • Punktlighet i topp för tågresenärer. mynewsdesk
  • LKAB i pilotprojekt med Inlandsbanan. Transportnet
  • Trafikverket höjer säkerheten på obevakade järnvägskorsningar. Dagens Näringsliv

 

Sjöfart - ”Vi öppnar för att fler ska få lotsdispens”

Nya lotsregler, en debatt kring möjligheter att flytta över last från land till sjö och trender inom roro-sjöfarten. Detta och många fler ämnen avhandlades på Skeppsmäklarnas höstmöte den 7 november.
Läs mer i Sjöfartstidningen.

Mer om sjöfart:

 

Väg - Skattesmockan: Etanolpriset höjs med 8 kr/liter

En ny skattechock på etanol slår igenom om ett år. EU tvingar Sverige att införa skatt på biodrivmedel. Skatten innebär att en liter etanol kommer att kosta över 20 kr. För bara några dagar sedan gjorde miljöpartiets språkrör, finansmarknadsministern Per Bolund, utspelet om att bilar i Sverige ska få bidrag för att byggas om till etanoldrift. Han fick stöd av både etanolproducenter och verkstäder som vill bygga om bilar. Nu visar det sig att de som bygger om sina bilar kommer att drabbas av en skattechock om bara ett år, enligt Ekot i Sveriges Radio.
Läs mer i BytBil.

Mer om väg:

 

Vill du ha vårt nyhetsbrev om infrastruktur och logistik? Kontakta Thor-Björn Käck.

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.