Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Närproducerad mat från Örebro läns gårdar

Intresset är stort för lokalproducerad mat både från konsument och från restaurang. Därför bjuder producenter och mathantverkare på smakprov från hela länet när vi ses på UTSIKT den 10 oktober.

Conventum lagar all mat till UTSIKT 2019 och vi ser verkligen fram emot en riktigt god dag.

Till lunch blir det en närkeinspirerad mingeltallrik
Vi får en härlig mingeltallrik med krämig potatis- och rotfruktssallad med rotfrukter från Rörbraket och potatis från L.E.V, rostbiff från Närkekött, Robertssons Wadköpingskorv, matvetesallad med vete från Kullens kvarn/Råberga samt kumminost från Ostbiten i Granhammar, kålslaw med kål från Källsprångs gård, svamppaj med svamp från Hallsberg och äggen från Bergagård, kimchi från Bergslagens Grönsaksförädling.

Mingel mellan sista föreläsningen och middagen
Affärsmingla, häng i baren, strosa i utställningen och möt våra lokala matproducenter: Berga gård/Berga Skafferi, Bergslagens grönsaksförädling, En får tacka, Lokal, Grythytteqvarn, Hyddans Zon och gård, Lycktäppan, Råberga ekoprodukter, Sikfors Herrgård och The Biohacking GrandMa.

En förrätt med smaker från Närkeslätten
Middagen inleds med en tartar av lättrökt Hjortinnanlår från Bergslagsdelikatesser kryddad med rapsolja från Lycktäppan, rättika och tärnade stekta skogschampinjoner från Hallsberg samt pepparrotsmajonäs, friterad kapris och brödchips från bageriet Lokal. Dryck: Leyda syrah och alkoholfritt alternativ.

Vegetarisk förrätt (endast för dig som har anmält specialkost)
Svamptartar kryddad med rapsolja från Lyktäppan, rättika samt pepparrotsmajonnäs och friterad kapris.

Varmrätt från Hjälmaren
Det blir en krondillsstekt hjälmargös till varmrätt. Den serveras med syrade betor och kålsallad från Rörbraket och Källsprångsgård, dillhollandaise med ägg från Berga Gård och delikatesspotatis från L.E.V:s. Dryck: Saint Clair riesling och alkoholfritt alternativ.

Vegetarisk varmrätt (endast för dig som har anmält specialkost)
Örtstekt och långtidsbakad rotselleri serveras med varm höstsallad, dillmajonnäs och delikatesspotatis från Stora Mellösa.

Och vi får tacka för en glass till efterrätt
Vi avrundar middagen med en smaskig fårmjölksglass med smak av jordgubbar från En Får Tacka som serveras med en tomat- och höstfruktsallad med Karintorps tomatmarmelad, rosenkvitten från Kårsta frukt och bär samt höstfrukter från Örebrogårdar.

UTSIKT samarbetar med

Örebro Mat värnar om den lokala mattraditionen och den lokala matproduktionen. De skapar också handelsplatser, långsiktiga avsättningskanaler och sprider kunskap om sambandet mellan mat och miljö med

  • ökad närhet till lokalproducerad mat för konsumenter och restauranger i Örebro län
  • en bättre förståelse för sambandet mellan mat och miljö
  • ett välmående nätverk mellan Örebro läns matroducenter
  • en profilering av länet som ett matlän.