Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Hallå där! Joakim Windahl, HRBP på Volvo Powertrain i Köping

Du har precis varit med på Handelskammarens kompetensnätverk för att berätta om ert samarbete med Ullvigymnasiet i Köping. I Köping har ni lyckats med det som många andra kommuner misslyckas med; att öka intresset för industritekniska programmet.

Hur har ni gjort för att lyckas?

Tillsammans med Teknikcollege Västra Mälardalen och andra stora industriföretag i Köping bestämde vi oss för att göra en långsiktig investering och har valt att engagera oss på olika sätt. Kort sagt kan vi säga att vi har förändrat gymnasieskolan.

Vi har jobbat med olika morötter som språkresa till engelskspråkigt land, körkortsstipendium, truckkort och olika sociala aktiviteter utanför skolan där eleverna får träffa oss från företagen. Det kan innebära att vi sticker iväg och åker gokart eller liknande. Vi har insett vikten av att bygga relationer tidigt med våra framtida medarbetare.

Under 2018 bestämde vi oss också för att göra en storsatsning på skolans lokaler som var gamla och nötta så det behövdes en rejäl uppfräschning för att locka eleverna. Vi valde att använda samma färger, material och hantverkare som vi själva använder i våra lokaler på Volvo. Allt för att det ska bli så likt en verklig miljö som möjligt. Vi känner att det är viktigt att visa hur en modern industri ser ut idag. Vi har vita fina golv och det är rent och fräscht. Då ska det vara det även i skolan så att eleverna möter den miljö som de faktiskt ska ut och jobba i efter studenten.

Lokalerna före renovering

Lokalerna efter renovering

Varför bestämde ni er för att göra den här satsningen?

Det är helt enkelt en självklar investering för vår framtida kompetensförsörjning. Vi tyckte att det var alldeles få elever som sökte till industritekniska programmet och vi kände att något behövde göras. Det har varit en negativ spiral under flera år med för få sökande och alldeles för många sökande som saknar behörighet till gymnasieskolan.

Hur har det gått?

Det har gått jättebra! Antalet sökande till programmet har fördubblats och vi ser även att de som söker är ”starkare” elever; andelen som är behöriga till gymnasiet har ökat rejält. Det är också fler tjejer som söker vilket känns jättekul!

Vi ser med stor tillförsikt fram emot att se hur det här kan växa och bli ännu bättre. Vi arbetar med olika insatser för att öka intresset för teknik och industrin redan i tidig ålder. Vi har bland annat byggt en helt ny lekpark i Köping och vi tar emot studiebesök av elever från förskolan. Det går inte att sitta still, det här är något som vi måste fortsätta arbeta med kontinuerligt framöver.

Handelskammarens kompetensnätverk

Kompetensnätverket är till för dig som arbetar med HR, kompetensutveckling, rekrytering eller bemanning. Nätverket träffas sex gånger per år för att diskutera gemensamma utmaningar, utbyta erfarenheter och kunskap med övriga deltagare. I nätverket får du träffa personer från andra företag som har liknande utmaningar. Varje nätverksträff har ett aktuellt tema efterfrågat av deltagarna. Tid ges för dialog och diskussion i gruppen.