Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Närproducerad mat från Örebro läns gårdar

Intresset är stort för lokalproducerad mat både från konsument och från restaurang. Därför bjuder producenter och mathantverkare på smakprov från hela länet när vi ses på UTSIKT den 10 oktober.

Conventum lagar all mat till UTSIKT 2019 och vi ser verkligen fram emot en riktigt god dag.

Till lunch blir det en närkeinspirerad mingeltallrik
Vi får en härlig mingeltallrik med krämig potatis- och rotfruktssallad, syrad lök, rökt hjort från Bergslags Delikatesser, korv från Närkekött, matvetesallad med kumminost från Gårdsmejeri Ostbiten, kålslaw med kål från Rörbrakets ekologiska grönsaker, svamppaj med svamp från Hallsbergs tunnbinderi och kimchi från Bergslagens grönsaksförädling.

Matmingel mellan sista föreläsningen och middagen
Innan middagen bjuder lokala mathantverkare på smakprov på närproducerad mat från Örebro läns gårdar. Du hänger i baren och minglar i utställningen.

En förrätt med smaker från Närkeslätten
Middagen inleds med en tartar av lättrökt kalvinnanlår från Närkekött kryddad med olja från Lycktäppans rapsolja, rättika och tärnade stekta skogschampinjoner med pepparrotsmajonäs och friterad kapris på bröd från bageriet Lokal.

Varmrätt från Hjälmaren
Det blir en örtstekt hjälmargös till varmrätt. Den serveras med syrade betor, kålsallad, dillhollandaise och delikatesspotatis från Röhammars Gårdsbutik i Stora Mellösa.

Och vi får tacka för en glass till efterrätt
Vi avrundar middagen med en smaskig fårmjölksglass med smak av jordgubbar, från En får tacka, som serveras med en tomat - och höstfruktssallad.

Mia Järliden

  • Projektledare
  • UTSIKT, affärsnätverk och Promotionmorgon
UTSIKT samarbetar med

Örebro Mat värnar om den lokala mattraditionen och den lokala matproduktionen. De skapar också handelsplatser, långsiktiga avsättningskanaler och sprider kunskap om sambandet mellan mat och miljö med

  • ökad närhet till lokalproducerad mat för konsumenter och restauranger i Örebro län
  • en bättre förståelse för sambandet mellan mat och miljö
  • ett välmående nätverk mellan Örebro läns matroducenter
  • en profilering av länet som ett matlän.
UTSIKTs matleverantörer

Bergslagets grönsaksförädling
Bergslags Delikatesser
Conventum
En får tacka
Gårdsmejeri Ostbiten
Hallsbergs tunnbinderi
Källsprångs gård
Lokal
Lycktäppans rapsolja
Närkekött
Röhammars Gårdsbutik
Rörbrakets ekologiska grönsaker