Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik februari

Omvärldsspaningen för februari månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bl.a. debattinlägg om eldrivna inrikes flyg, Green cargo gick back med 122 miljoner, försenat slussprojekt blir en miljard dyrare samt Volvo har nu levererat första eldrivna lastbilen.

Flyg - DEBATT: ”Inrikes fossilflyg kan visst ersättas med eldrift”. Anders Forslund, Chalmers & Mauritz Anderson, Uppsala universitet

REPLIK. Vårt elflyg kan ersätta en tredjedel av alla inrikesresor med flyg. Det innebär en enorm klimatpotential som vi helt enkelt inte får missa, skriver Anders Forslund och Mauritz Anderson, projektet Elise - Elektrisk lufttransport i Sverige.
Läs mer i NyTeknik.

Mer om flyg:

 

Järnväg - Green cargo gick back med 122 miljoner

Omsättningen minskar med fyra procent och uppgick till 4,2 miljarder kronor, i reella tal en minskning med 129 miljoner kronor. I ett pressmeddelande skriver Green cargo att omsättningen påverkas av tappade och minskade affärer, som bara till en del kompenseras av den nya avtal som ingåtts till ett värde av 880 miljoner kronor. Förlusten landar till slut på 122 miljoner kronor.

Orsakerna till de försämrade resultaten hittar bolaget i störningar i infrastrukturen, brist på lokförare och ökade fasta kostnader, främst inom it och underhållskostnader av lok.
Läs mer i Transportnet.

Mer om järnväg:
  • DEBATT: ”Järnvägsproblemen kräver handling – nu” Åke Nilsson, fd VD ASEA Traction AB m.fl. NyTeknik
  • Tågens bromsenergi kan ladda elbussarnas batterier. Dagens Näringsliv
  • Train Alliance tar uppdrag av Eskilstuna Logistik. Järnvägsnyheter
  • MTR utbildar lokförare och tågtekninker. Järnvägsnyheter
  • Krönika: Sverige - de interkontinentala tågförbindelsernas U-land. Dagens Näringsliv

 

Sjöfart - Försenat slussprojekt blir en miljard dyrare

Ombyggnaden av Södertälje kanal och sluss skulle bli klar i år. Men en miss av entreprenören gör att arbetet försenas med två år och blir runt en miljard kronor dyrare, enligt Sjöfartsverket.

– Vi vill nu att leverantören byter ut sin projektledning, byter arbetsmetoder och förstärker kompetensen, säger generaldirektör Katarina Norén till TT.
Läs mer i DN, Transportnet & Handelskammaren Mälardalen.

Mer om sjöfart:

 

Väg - Volvo har levererat första eldrivna lastbilen

Efter nio år med elbussar i drift lanserar Volvo sin första ellastbil. Och nu har de första två exemplaren rullat ut till kunder. Med det största batteriet är räckvidden upp till 30 mil. De båda bilarna som levererades nu är av modellen FL, en bil avsedd för distribution, soptransporter och andra uppdrag i stadstrafik med en totalvikt på 16 ton. Bilarna har en elmotor på 185 kW maxeffekt och ett batterisystem med mellan 100-300 kWh kapacitet. För de bilar som har det största batteriet ska räckvidden vara upp till 30 mil.
Läs mer i NyTeknik.

Mer om väg:

 

Vill du ha vårt nyhetsbrev om infrastruktur och logistik? Kontakta Thor-Björn Käck.

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.