Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Seminarium: Förnybar kemi från nordisk skog - hur växlar vi upp?

Välkommen till detta seminarium som fokuserar på transformationen till en mer förnybar och fossilfri kemi- och materialindustri och hur vi kan snabba på utvecklingen. Var står Sverige i ett internationellt perspektiv? Vad krävs av kemiindustri, tillverkande industri och politiker för att nå miljömålen?

Sverige har som mål att bli en av världens första fossilfria länder. Förnybara eller ”gröna” råmaterial är benämningen på biomassa från bland annat växter och mikroorganismer som används industriellt. Användningen av förnybara råmaterial, särskilt i de nordiska länderna med stora ytor av skog, har fått stor uppmärksamhet. Detaljhandeln är bara ett exempel på branscher som åtagit sig att endast använda fossilfria eller återvunna plastförpackningar i sina butiker från 2030.

Tysk-Svenska Handelskammaren bjuder tillsammans med BASF in till en spännande eftermiddag där du kommer att få insikter om hur kemiindustrin redan idag bidrar till omvandlingen till ett mer hållbart samhälle genom att använda förnybara råvaror och produkter i alla faser av värdekedjan. Under seminariet vill vi diskutera med dig hur kemidrivna innovationer kan göra det möjligt för företag från nästan alla branscher att möta dagens och framtida behov för ett hållbart samhälle. Nya biomassbalanserade material som minskar CO2-belastningen kommer visas av Klättermusen (kläder), SIG Combibloc (förpackningar Signature Pack) och BASF Coatings Refinish (lack).

Medverkande:
Cordula Mock-Knoblauch, chef för förnybart och hållbarhet inom tyska BASF, kommer ge en internationell utblick kring förnybar och fossilfri kemi- och materialindustri. Hon diskuterar med Eva Bennis, hållbarhetsdirektör Volvo Group Purchasing, Svante Axelsson, nationell samordnare på Fossilfritt Sverige, Ylwa Alwarsdotter, direktör marknadsutveckling Sekab, Magnus Berg, näringspolitisk chef på Skogsindustrierna och riksdagsledamöterna Kristina Yngwe (C), ordförande och Marlene Burwick (S), ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet, hur målet att bli ett fossilfritt samhälle ska nås. Moderator är Eva Krutmeijer, bland annat styrelseledamot i Stiftelsen Forskning & Framsteg.

För vem:
Detta evenemang vänder sig till dig som är beslutsfattare inom näringslivet, främst inom tillverkningsindustrin, myndigheter samt politiker och opinionsbildare som vill driva innovationer för en hållbar framtid.
Program:

16.30 Registrering och välkomstdryck
17.00 Seminarium och diskussion (hålls på engelska)
18.30 Buffé och mingel
20.00 Kvällen rundas av

Anmälan:
Detta evenemang är kostnadsfritt och välkommen att anmäla dig här. Medlemmar i Tysk-Svenska Handelskammaren och inbjudna gäster har företräde och antalet platser är begränsat. För no-show debiteras 500 kronor + moms.

 

Detta är ett seminarium inom ramen för German Swedish Tech Forum, den nya innovationsplattformen som Tysk-Svenska Handelskammaren och IVA gemensamt står bakom. Läs mer om forumet här.

16:30-20:00
21 nov 2018
World Trade Center
Klarabergsviadukten 70 / Kungsbron 1
Stockholm