Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Konstprojektet Vivallaälgen gör succé – lyfter kvinnligt entreprenörskap i Vivalla

Det hela började egentligen som ett skämt, från en idé om att skapa en barnkollektion med afrikanska mjukdjur. Det blev istället en Vivallaälg. En svensk älg av afrikanska tyger och sydd av kvinnor från Somalia.

- Älgen är vårt första konstprojekt, konstaterar Nina van Rooyen, projektledare för kvinnokooperativet Vivillalla. Varenda pryl är helt unik, ingen är den andra lik. Det är hantverk på riktigt, fortsätter hon.

Älgen säljer slut direkt
Designen är helt egen och ritad från grunden. Hornen hålls på plats med hjälp av piprensare och benen får sin stadga från gamla telefonvajrar. Och intresset för älgen är stort, när de är klara säljer de slut direkt. Nu finns förfrågningar om att ta nästa steg med älgen.

- Det finns intresse från hotellägare i stan som vill göra älgen till en souvenir, en Örebroälg som en symbol för integration. Det finns väl inget mer svenskt än en älg, säger Nina.

- Om man vill köpa något kommer man till oss! Kaffekannan står alltid på i vårt hus, avslutar Nina van Rooyen.

Vad är Vivillalla?

Vivillalla är ett kvinnokooperativ som främjar kvinnligt entreprenörskap och integration. Vivillalla har en egen syservice i samarbete med Ikea, producerar egna kuddar, necessärer och mjukdjur av afrikanska tyger och är på god väg med att starta egen cateringverksamhet.