Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Framtiden ligger i våra händer – och det är bråttom!

Många blev en aning omtumlande av Jan Söderqvists inledningsföreläsning på UTSIKT 2018. Han väckte många frågor och frågan är om någon har svaren.

Vad händer med mänskligheten i digitaliseringen spår? Kommer AI-revolutionen göra oss överflödiga? Är vi i händerna på Nätokraterna och beroende av den nya Meritokratin? Utvecklar digitaliseringen ett klassamhälle med oöverkomliga klyftor?

Den viktigaste frågan av alla är kanske varför vi har så otroligt svårt att föreställa oss hur framtiden ska bli.

– Varenda människa pratar om förändring, men det betyder ju inte nödvändigtvis att de har förstått. Och det märks när de pratar om framtiden som dom tror ska bli ungefär som nu fast lite mer, lite snabbare och lite mer skojsiga appar, säger Jan Söderqvist.

Vi är alla oerhört påverkade av nuet och det färgar av sig på både våra minnen av det som har varit och hur vi föreställer oss framtiden.

– Man kan säga att vi är fångna i vårt nu och har svårt att tänka utanför, framåt eller bakåt. Det som har hänt kan man likna vid en ost full med hål och vi fyller hålen med det vi tänker och upplever nu. Och framtiden är ett jättestort hål där vi tar från nuet och försöker skapa oss bilder av hur den ser ut.

Digitaliseringen och globaliseringen innebär en förändring som kommer att välta omkull precis allting i samhället och vi står inför helt ny teknologi, som vi idag inte vet något om. Det är därför det blir omöjligt för oss att skapa en vettig framtidsbild.

Agenda 2030 – Globala målen

Världens ledare har förbundit sig till 17 globala mål för att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030.

  1. Att avskaffa extrem fattigdom.
  2. Att minska ojämlikheter i världen.
  3. Att lösa klimatkrisen.
  4. Att främja fred och rättvisa.

Genom de Globala målen för hållbar utveckling kan det här uppnås. I alla länder. För alla människor. Om målen ska fungera måste alla känna till dem.

Ett fredsprojekt med luft och vatten

Men en sak är i alla fall UTSIKT-publiken helt säker på: Vi kan göra mycket för att världen ska bli en bättre plats! Och det beror på att Jonas Wamstad, som är vd på Drupps, inspirerade alla med att berätta om hur de tänker rädda världen genom att göra vatten av luft.

Drupps innovativa lösning, som samlar fukt ur atmosfären som sedan destilleras och används som dricksvatten, kan användas var som helst i världen. Det gör att gör att man kan bli oberoende av både grundvatten och avsaltat havsvatten som idag är vanliga sätt för att få dricksvatten.

– Atmosfären är full med vatten och en aldrig sinande källa som dessutom är helt platsoberoende. Man kan utvinna vatten ur luften både i storstäder och i öknen. Det enda som krävs är en yta där anläggningen kan stå, säger Jonas Wamstad.

Eftersom luftvatten finns överallt tänker Drupps att alla konflikter om dricksvatten i världen kan undvikas i framtiden. Deras produkt är helt enkelt ett fredsprojekt.

Men så väntar klimatkrisen runt hörnet

Meteorologen Pär Holmgren och Frans Prenkert, professor på Örebro universitet avslutade årets UTSIKT med att ge publiken en rejäl ögonöppnare när det gäller klimatförändringarna. Och de var rörande överens.

– Vi kan bara tömma haven på fisk en gång, skövla alla skogar en gång, fylla haven med plast en gång och proppa atmosfären full med koldioxid en gång. Och det handlar om dig och mig. Det är bara vi som lever nu som kan stoppa klimatförändringen. Om vi inte gör det nu så är det för sent, säger Pär Holmgren.

Om alla människor i världen skulle leva som vi gör i Sverige skulle vi behöva resurser från 4,2 jordklot. Det är bara åtta länder i världen som är större miljöbovar än vi svenskar.

– Vi behöver alla offra något för att vända situationen från hopplös till möjlig. Men det är bråttom, avslutade Frans Prenkert UTSIKT 2018.