Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Hallå där, Susann Johansson projektledare för Relocation Service!

Susann Johansson

Susann Johansson

Du jobbar med Relocation Service på Handelskammaren, vad är det?

Många arbetsgivare söker sig utomlands för att hitta rätt kompetens. Vi hjälper dem så att de nyanställda och deras familjer snabbt kommer tillrätta i Sverige. Den nya medarbetaren kan lägga fokus på arbetet medan vi stöttar med det praktiska. Vårt erbjudande innehåller Pre-visit, Immigration, Home search, Settling in, Ongoing support och Departure. Vi har också tagit fram en uppskattad handbok som innehåller nyttig information.

Hur ser den typiska personen ut som du tar hand om?

Det varierar väldigt mycket. Det är både barnfamiljer och singlar, personer som ska stanna i Sverige och de som kommer för en kortare tid.

Vilka företag köper tjänsten?

Både privata företag och offentliga organisationer. Bland våra kunder finns Epiroc Rock Drills AB, Cambrex Karlskoga AB, Chematur Technologies AB, Suzuki Garphyttan AB och Emhart Glass Sweden AB.

Hur går en Pre-visit till?

Vi planerar in ett besök när familjen eller bara den nyanställde kommer hit för att lära känna staden och omgivningarna. Vi utgår från deras behov och utformar besöket efter det. Då informerar vi till exempel om hur den svenska sjukvården fungerar och berättar om skolsystemet och bostadsmarknaden. Familjen får svar på sina praktiska frågor och känner sig trygga inför flytten. Ju mer information de får desto större är chansen att det blir en positiv upplevelse.

Vad innebär Home Search, Settling-in och Departure?

Home Search innebär att vi letar efter en bostad som matchar de önskemål som finns och visar hus och lägenheter som de kan välja mellan. Vi informerar både uthyrare och hyresgäst om vad som gäller juridiskt och vi upprättar hyresavtal.

Settling-in Under den första tiden är det många saker att sätta sig in i. Det absolut viktigaste är att ansöka om svenskt personnummer. Sedan handlar det om att öppna bankkonto, teckna olika abonnemang. Vi hjälper helt enkelt till med olika myndighetskontakter med tjänsten.

Departure är när familjen ska flytta tillbaka hem eller till något annat land. Då träffas vi och går igenom en checklista med alla saker som behöver ordnas, allt från att kontakta flyttbolag och meddela myndigheter.

Gör du allt det här jobbet ensam?

Nej, jag är projektledare och har kollegor som jobbar med Relocation Service i både Västmanlands och Örebro län.

Kan du berätta om ditt härligaste Relocation-minne?

Det är jättesvårt att nämna något enstaka minne … under de fem år som jag har arbetat med det här, har jag mött så många människor från så många olika länder och kulturer. Det härligaste är när jag får höra att de som flyttar hit trivs och att vår tjänst har gjort skillnad för dem.

Hur många språk kan du Susann?

Förutom svenska är det engelska. Jag har läst både franska och spanska på gymnasiet men det är så längesedan så det räknas inte ;-)

Handelskammarens Relockation Service

För dig som rekryterar från andra länder

Genom Handelskammaren Mälardalens Relocation service (inflyttarservice) erbjuder vi ett professionellt bemötande av internationell arbetskraft. Vi är med i processen från start till mål. Syftet är att den nyanställde ska komma igång med sitt arbete så snabbt som möjligt, medan vi hjälper till med alla praktiska detaljer. Konstnadseffektivt för arbetsgivaren och tryggt för medarbetaren.