Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik augusti

Omvärldsspaningen för augusti månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bl.a. Boeing utvecklar nya självkörande plan, Järnvägsexperten: ``Eftersatt järnväg Trafikverkets fel``, Yara m.fl. bygger elektriskt och självkörande containerfartyg, Infrastrukturministern besökte företag & poliser i Västerås.

Flyg - Boeings nya center ska utveckla självkörande plan

Snart öppnar Boeing sitt nya forsknings- och utvecklingscenter i Cambridge. Där ska man uteslutande fokusera på att designa, bygga och flyga autonoma plan.

Det var inte länge sedan som autonoma flygfarkoster sågs som en experimentell nisch, anförd av små excentriska bolag. Men nu satsar även Boeing på ”luftfart och autonomi”. Flygplanstillverkaren meddelar att man kommer öppna ”Boeing Aerospace & Autonomy Center” i Cambridge – där man hyr in sig i Massachusetts Institute of Technologys (MIT) lokaler. Med finns underbolaget Aurora Flight Sciences, som ska fokusera på att designa, bygga och flyga autonoma plan.

Med investeringen bygger man vidare på satsningen Boeing NeXt, den nya organisation som ska sammanföra de projekt och forskare inom bolaget som jobbar med framtidens transportlösningar. Detta omfattar bland annat de system som ska skapa en säker miljö där pilotstyrda och självkörande plan kan samexistera.
Läs mer i NyTeknik.

Mer om flyg:
  • Ryssland väcker Sovjets svävande jättar till liv. NyTeknik
  • De ska ladda drönaren i luften med laserstrålar. NyTeknik
  • Boeing hjälper ukrainska Antonov att bygga megastora flygplan. Dagens Näringsliv
  • Finnair öppnar ny linje till Los Angeles 2019. Infrastrukturnyheter
  • Nya beräkningar av flygets samhällsekonomiska kostnader för klimatpåverkan. vti

 

Järnväg - Experten: Eftersatt järnväg Trafikverkets fel

Sveriges järnväg är unik – och det på det dåliga sättet. Det menar järnvägsingenjören och experten Per Corshammar. Eftersatt underhåll har gjort svenska järnvägen till den sämsta i Europa.

Signalfel, nedrivna kontaktledningar och solkurvor är vanliga problem i tågtrafiken i Sverige men inte i andra europeiska länder, enligt Per Corshammar som tagit del av EU-gemensam statistik.

– I Sverige är det bara ungefär 200 personer som jobbar med underhållsplanering. I Danmark är det 2000 och i Norge är det 2000, säger järnvägsingenjören.
Läs och hör mer i SR P4 Västmanland.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - Norskt samarbete bygger elektriskt och självkörande containerfartyg

Yara, tillverkare av jordbrukskemikalier och konstgödsel, har beställt ett självkörande fartyg som ska trivas med batterier. Målet är att skeppet ska ersätta 40 000 lastbilsresor per år, och både minska utsläppen av klimatgaser och minska trycket på vägsträckan från fabriken i Herøya ner till hamnarna i Brevik och Larvik.

I en beställning på 250 miljoner norska kronor kommer norska skeppsbyggaren Vard tillsammans med Kongsberg att bygga fartyget, som både ska navigera och lastas helt automatiskt. Fartyget som fått namnet Yara Birkeland ska vara klart i början av 2020 och gradvis överföras till helt autonom drift fram till 2022.
Läs mer i Transportnet.

Mer om sjöfart:

 

Väg - Hett när minister besökte poliser i Västerås: ”Sverige är tamt och försiktigt mot förare som kör olagligt”

Åkerier, särskilt från andra länder, som inte betalar avgifter, dumpar priserna, låter förare köra för långa sträckor utan vila, kör för tunga laster och har skrotfärdiga fordon är ett så stort problem att Socialdemokraterna gärna vill tala om det i valrörelsen.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth reste till Västerås tillsammans med Västerås kommunstyrelseordförande Anders Teljebäck och västmanländska riksdagsledamoten Pia Nilsson, som också är ordförande i riksdagens Trafikutskott. Resan började med ett besök på Schenker i Västerås, men det var vid besöket på kontrollplatsen vid Karleby vid E18 som det hettade till.
Läs mer i VLT.

Mer om väg:

 

Vill du ha vårt nyhetsbrev om infrastruktur och logistik? Kontakta Thor-Björn Käck.

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller bland annat ett urval från Trafikverkets omvärldsspaning.