Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

ALMEDALEN: Oslo-Stockholm under tre timmar

Den andra juli är Oslo-Sthlm 2.55 i Almedalen och presenterar ett förslag för hur en snabbare järnvägsförbindelse mellan Oslo och Stockholm kan bli verklighet.

Två huvudstäder i Skandinaven på ett avstånd av lite drygt 40 mil genom Sveriges befolkningsrikaste område. Det låter som en självklarhet att det skulle finnas tillräcklig infrastruktur för att möjliggöra ett bra resande med sådana förutsättningar. Ändå är det inte så. Bolaget Oslo-Sthlm 2.55 har under ett par års tid arbetat med att bevisa att det är klokt att skapa den förbindelse som rimligtvis borde ha byggts för länge sedan.

Tillsammans med ett 20-tal företag från hela Europa har man arbetat fram ett förslag för att visa att det är lönsamt och möjligt att påskynda en förbättring av infrastrukturen så att en tågresa mellan huvudstäderna tar under tre timmar. Oslo-Sthlm 2.55 presenterar ett upplägg som stora näringslivsaktörer tror är möjligt och som man tror kan bidra till att lösa en av våra stora politiska utmaningar - att klara att bygga den infrastruktur som väldigt många inser att vi behöver utan att samhället i slutändan står ensamt med hela kostnaden eller risken.

Tid och plats
Clarion Hotel Wisby, 2 juli, 11.00-12.00

Medverkar gör
Crister Fritzon, VD, SJ
Christian Syse, Norges ambassadör i Sverige
Cristina Rives, Business Manager, Iridium-ACS
Carl-Johan Hugner, Partner Debt Capital Markets, Pareto Securities
Cornelis Harders, Infrastrukturchef, MTR Nordic
Maria Larsson, Landshövding, Örebro län
Jonas Karlsson, VD, Oslo-Sthlm 2.55

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Kom fram i tid!

Näringslivet har låg tillförlitlighet till tåget mellan Stockholm och Oslo. Ofta väljs därför andra transportsätt visar Handelskammaren Mälardalens undersökning. 6 av 10 av medlemsföretagen uppger att deras affärsmöjligheter skulle förbättras med bättre förbindelse. Genom kampanjen ”Kom fram i tid!” är Handelskammaren Mälardalen företagens röst för att säkerställa att rätt investeringar görs i den viktiga infrastrukturen.