Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

EU inför motåtgärder mot USA 22 juni

Fredag 22 juni trädde EU:s motåtgärder mot USA i kraft. Det innebär att importen av bl.a. jeans, motorcyklar, stålprodukter, fruktjuicer, konservburkar med majs, amerikansk bourbon och båtar beläggs med strafftull.

Motåtgärderna riktar sig enbart mot USA och flera av produkterna kan sägas vara sådana som symboliserar USA. Samma produktkategorier var aktuella i samband med förra handelskonflikten med USA i början av 2000-talet. Då sköts emellertid ikraftträdandet av motåtgärder upp vid flera tillfällen och behövde aldrig användas. På EU-kommissionens möte på onsdagen fattades dock beslutet att de aviserade motåtgärderna mot USA:s höjda ståltullar träder i kraft fredagen 22 juni.

Läs EU-kommissionens genomförandeförordning (inklusive produktlistan)

Läs EU-kommissionens beslut 16 maj om motåtgärder

Läs EU-kommissionens pressmeddelande

Anneke Olsson

  • Exportadministratör
  • Handelsdokument och exportfrågor

Läs hela listan över produkter:

http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2018/may/tradoc_156909.pdf

Till Kommerskollegiums portal med all samlad info som rör USA:s stål- och aluminiumtullar samt EU:s motåtgärder https://www.kommers.se/verksamhetsomraden/Handelspolitik/USA-staltullar/