Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

UTSIKT 2017 – Vad hände sedan?

Alfred Nobel Science Park, it-företaget Knowit, Örebro universitet, Örebro Stadsmission och Clarion Collection Hotel Borgen har utvecklat en innovation som hjälper både hemlösa och miljön. Samarbetet startade som en idé på UTSIKT 2017.

Annika Grälls, som är programansvarig för Mat och måltid vid Alfred Nobel Science Park, fick idén under UTSIKT i höstas. Hon kontaktade Pia Liljenroth och Pia Engwall på it-företaget Knowit som också var på UTSIKT för att diskutera idén och Knowit nappade på den. Det blev startskottet till ett projekt där även Stadsmissionen, Clarion Collection Hotel Borgen och tre studenter på det systemvetenskapliga programmet vid Örebro universitet involverades.

Ungefär 15 procent av svenskarna väljer att inte äta frukost, oavsett om de sover hemma eller på hotell. Många affärsresenärer går direkt till en konferens som startar med kaffe och macka, eller väljer helt enkelt att sova lite längre och hoppar över frukosten. För hotellnäringen innebär det att stora mängder mat går till spillo och Annika Grälls ville både minska matsvinnet och hjälpa hemlösa. Resultatet blev tjänsten Bshrd som gör det möjligt för hotellgäster att skänka sin frukost till välgörenhet. Bshrd är en förkortning av de engelska orden ”be”och ”shared”.

Bshrd är webblösning där hotellgästen redan vi incheckningen kan välja att donera sin frukost eller helt enkelt betala för en extra frukost. Ett hotell kan på så vis anpassa mängden mat som lagas och förbinder sig samtidigt att skänka motsvarande slant till välgörenhet.

– Det är precis den här typen av nya, innovativa samarbeten som vi vill skapa med UTSIKT. Det handlar om att skapa win-win situationer som involverar både företag och organisationer och som öppnar upp för både affärsmöjligheter och utveckling av vår region, säger Handelskammarens vd Jenny Emerén.

 

Vill du veta mer? Ta kontakt med oss som jobbar på Handelskammaren Mälardalen. Alla tar emot frågor men Mia Järliden och Mikael Wass vet mest om UTSIKT 2018.

Varmt välkommen på resan till Uppsala 7-8 oktober 2018!

Mikael Wass

  • Marknadskoordinator
  • Medlemskap och internationell handel

Studenter, företag och organisationer i samverkan

– Vi tyckte det var en rolig idé eftersom den har för avsikt att lösa ett problem och göra världen lite bättre, säger studenten Maximilian Emmerik, som tillsammans med Stanislav Olsson och Kristoffer Kirkerud under handledning av Knowit utvecklat den tekniska plattformen för Bshrd under vårterminen.