Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik februari

Omvärldsspaningen för februari månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bl.a. om framgångar för Norrköpings flygplats, så kommer Södra station i Örebro utvecklas, ett avgörande beslut för utvecklingen av Västerås hamn har fattats samt det nya dieselförbudet som införs i Tyskland.

Flyg - Framgångsrikt år för Norrköpings flygplats

2017 blev ett framgångsrikt år för Norrköpings flygplats. Trots oroligheter i världen och därmed minskat flyg till Turkiet så ökade antalet passagerare på flygplatsen med över 5 000 passagerare till nästan 105 000. Bakgrunden till framgången är Norrköpings förtroende hos researrangörer och den nystartade reguljärlinjen till München, skriver flygplatsen i ett pressmeddelande.
Läs mer i Infrastrukturnyheter.

Mer om flyg:

 

Järnväg - Så ska Södra station i Örebro utvecklas

Örebro kommun, Trafikverket och Region Örebro län har tillsammans skrivit under en avsiktsförklaring för utvecklingen av området runt Södra station i Örebro. Avsiktsförklaringen beskriver ansvar och kostnader för genomförandet av åtgärder. På sikt ska hela järnvägsområdet mellan Svampen och Gustavsvik utvecklas, och Södra station är först ut.
Läs mer i Infrastrukturnyheter.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - Avgörande beslut för utvecklingen av Västerås hamn

På ett kommunfullmäktigemöte i början av februari togs ett viktigt beslut för arbetet med utvecklingen av Västerås hamn. Kommunfullmäktige beslutade att ge fastighetsnämnden i uppdrag att handla upp och genomföra muddring av Västerås hamn till ett belopp om 386 miljoner svenska kronor.

– Utvecklingen av Västerås hamn kan nu ta ytterligare ett steg. Det här är ett betydelsefullt beslut, inte bara för Västerås näringsliv och arbetsmarknad utan för hela Mälardalen, säger Anders Teljebäck (S), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen.
Läs mer i Västerås stads pressmeddelande.

Mer om sjöfart:

 

Väg - Dieselförbud införs i Tyskland

Nu är det klubbat för fritt fram att förbjuda dieselbilar i Tyskland. Den federala domstolen i Leipzig har gett utslag för tillåtelse av förbud av dieselbilar i tyska städer, rapporterar flera nyhetsbyråer däribland Reuters och Bloomberg.
Läs mer i Veckans affärer.

Mer om väg:

 

Vill du ha vårt nyhetsbrev om infrastruktur och logistik? Kontakta Thor-Björn Käck.

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller bland annat ett urval från Trafikverkets omvärldsspaning.