Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Det måste vara enkelt med teknik

Teknik ska inte vara krångligt och svårt, det är influencern Elin Häggbergs motto. Och alla ska kunna använda den. När appen Swish kom ändrade den folks vanor och behovet av kontanter minskade.

Eftersom teknik är en så viktig del av samhället är det viktigt att alla kan vara med, menar Elin Häggberg, influencer som driver bloggen teknifik.se. Mångfald och jämställdhet inom tech är hennes hjärtefrågor.

- Idag blir många stressade av tekniken. Branschen glömmer bort det och visionerar om robotar och drönare som vanliga konsumenter inte känner sig bekväma med. Jag vill få fler att upptäcka hur kul och användbar teknik är och se alla möjligheter som finns i vår digitala värld.

Jag swishar dig

Elin Häggberg tar ett exempel på användarvänlighet. Appen Swish gör det enkelt för folk att skicka och ta emot betalningar.

- Du använder det du redan har: din mobil, ditt bankid och ett telefonnummer. Det används när vi betalar för varandra, på loppis och marknader där kontanter tidigare var det vanligaste betalningsmedlet. I Londons tunnelbana kan man nu använda sitt vanliga bankkort istället för att köpa ett kort. Sådana smidiga lösningar sänker tröskeln för att resa kollektivt.

Spanar om framtidens teknik

På infrastruktur- och transportdagen ska Elin Häggberg spana om hur framtidens teknik påverkar våra transporter. Två trender hon ser idag är delningsekonomi och medvetna, hållbara val.

- Delningsekonomi som bilpool, funkar först när enkla lösningar finns för vardagen. Appar kan vara ett sätt att möjliggöra detta. Elbilen har blivit en statusgrej. Att göra medvetna, hållbara val ger respekt och status i samhället. Då blir det samtidigt mer attraktivt för företag att tillverka den typen av produkter.

Mikael Wass

  • Marknadskoordinator
  • Medlemskap och internationell handel

Örebroregionens infrastruktur- och transportdag

Tid

16 mars 2018

Plats

City Konferenscenter i Örebro.

Information

Programmet hittar du på Region Örebro läns hemsida.

Där kan du också anmäla dig.